Sardinky dodají tělu vápník, bílkoviny a vitamín B12. Jejich maso neobsahuje těžké kovy

Z mnoha druhů ryb si odborníci vybrali jen několik, které mají pozitivní vliv na zdraví, nehromadí příliš mnoho toxinů a jsou bezpečné pro častou konzumaci. Řeč je o sardinkách, tyto ryby sice nejsou v naší krajině velmi populární, ale jsou mimořádně zdravé. Je dobré je zařadit do menu co nejvíc.

Cenný prvek stravy

Ryby poskytují mnoho potřebných složek, včetně vitamínu B12, selenu, jódu, železa a omega-3 mastných kyselin. Ukazuje se, že některé druhy intenzivně absorbují těžké kovy a toxiny, a proto se jejich častá konzumace nedoporučuje. Mezi nejvíce znečištěné ryby patří pangasius, losos nebo tuňák. Odborníci na výživu nás ale na druhé straně vyzývají, abychom si vybírali ke konzumaci i jiné druhy.

Doporučený článek:  Mraznička pomůže uchovat potraviny dlouho čerstvé. Některé produkty tam však nepatří, hrozí i otrava

Sardinky jsou nejčastěji konzervovány v olejové plechovce. Odborníci na výživu tvrdí, že tyto nenápadné ryby jsou mnohem lepší volbou než sleď nebo pstruh. Známý dietolog také nabádá k jídlu sardinek, je jím Bartek Kulczyński, tvůrce kanálů na YouTube, kde vydává videa o výživě.

Zdroj obrázku: Freepik

Bez toxických sloučenin

Podle Barteka Kulczyńského jsou sardinky vynikajícím zdrojem vápníku. Jenom 100 g dodá až 400 mg této složky. Toto množství navíc plně pokrývá denní poptávku po selenu, který hraje důležitou roli v procesech regulace štítné žlázy a nervového systému. Sardinky jsou také skvělým zdrojem bílkovin a vitamínu B12.

Doporučený článek:  Nezdravé tuky se dají najít i ve zdánlivě kvalitních potravinách. Je třeba vybírat obezřetně

Většina argumentů, že sardinky jsou jednou z nejzdravějších ryb, však říká, že vzhledem ke své malé velikosti patří k rybám nejméně náchylným k akumulaci dioxinů a těžkých kovů. Těhotné ženy by si měly dávat obzvlášť velký pozor na konzumaci takových ryb. Je důležité si v tomto období vybírat správné druhy. Je lepší vyhýbat se rybám v konzervách, ale zaměřit se na konzumaci čerstvých ryb.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sardines
.

Doporučené články