Pro dobré mleté řízky je základem vybrat skutečně kvalitní maso

Mleté řízky patří do klasiky naší kuchyně. Není na nich nic těžkého, ale může se stát, že se nepovedou. Většinou je na vině mleté maso. Aby byly mleté řízky opravdu chutné, je potřeba maso, které má tu největší kvalitu. Do mletých řízků se přidává vejce a strouhanka. Většinou se řízky dělají z mleté vepřové krkovičky, ale dají se najít i recepty z drůbeže, hovězího nebo zvěřiny.

Jednoduchý recept na mleté řízky

Příprava mletých řízků je opravdu jednoduchá. K masu stačí přidat osmaženou cibulku a dochutit solí a pepřem. Pokud chcete chuť zvýraznit, můžete přidat na jemno nakrájenou petrželku. K takto připravenému masu přidáte strouhanku a vejce. Ze hmoty vytvarujte placky, které obalte ve strouhance. Takto nachystané řízky už stačí jen osmažit na oleji nebo sádle. Pokud chcete řízky ozvláštnit, přidejte do masa nastrouhaný sýr. Nejčastější přílohou k mletým řízkům jsou brambory.

Doporučený článek:  Sůl přidaná ve správný čas zajistí, že okurkový salát zůstane křupavý
Zdroj obrázku: Freepik

Hlavní roli hraje kvalita masa

Aby byly řízky opravdu chutné, je důležité zvolit správné maso. Nejlepší maso na tento pokrm je vepřová plec. Pokud máte možnost, nechte si u řezníka maso namlít přímo na místě. Tak budete mít jistotu, že je maso čerstvé. Pokud máte doma mlýnek na maso, můžete si koupit nějaký pěkný kousek vepřové plece a namlít si maso sami doma.

Balené mleté maso není nejlepší volbou

Pokud se rozhodnete pro nákup baleného mletého masa, měli byste si pečlivě přečíst informace na obalu. U baleného mletého masa nikdy nevíte, jak maso vypadalo před namletím. Balené mleté maso by mělo být tvořeno z 99 % z organické hmoty – masa. A pouze 1 % by měla být sůl. Pokud se v informacích dočtete, že maso tvoří pouze 70 % a zbytek voda, rostlinné bílkoviny a regulátory kyselosti, je takové maso méně kvalitní a je pravděpodobné, že řízky nebudou tak lahodné jako z kvalitního mletého masa.

Zdroj: https://bosskitchen.com/minced-meat-schnitzel/
.

Doporučené články