Modrofialové plody vládnou podzimu, švestky jsou oblíbené pro svou nezaměnitelnou chuť, ale také aroma. Obou vlastností se mimochodem s úspěchem využívá při pálení slivovice. Tentokrát je ale řeč o čerstvých, sušených nebo zavařovaných plodech, které jsou zdrojem cenných látek a vitamínů, mají blahodárný vliv na trávení a posilují obranyschopnost těla před zimou. Jejich výhodou je, že jsou široce dostupné, protože se jedná o tuzemské ovoce, k tomu jsou levné. Jaké výhody vládkyně podzimu ještě přináší?
Zdroj vitamínů, minerálů a antioxidantů
První plody se objevují na pultech obchodů a na stáncích sadařů v druhé půli srpna a existuje celá škála různých odrůd, které se liší velikostí, chutí a zabarvením. Nehledě na druh jsou švestky nadité vitamíny, zejména vitamínem C, E a skupiny B. Kromě toho obsahují široké spektrum minerálů, jako jsou draslík, vápník nebo fosfor. Jsou současně zásobárnou významných antioxidantů, polyfenolů, katechinů, kyseliny chlorogenové nebo betakarotenu. Jsou prospěšné také pro vysoký obsah vlákniny, přičemž sušené se pyšní dokonce 7 gramy na 100 gramů oproti 1,4 gramům ve 100 gramech čerstvých.

Na podporu srdeční činnosti a trávení
Proč si každý den dopřát několik fialových plodů? Zjednodušeně řečeno pro zdravé srdce a fungující trávení, protože toto ovoce obsahuje tolik potřebný draslík regulující činnost kardiovaskulárního systému a vlákninu, která je rozhodující pro metabolismus a trávení. Antioxidanty ve švestkách jsou bojovníky proti volným radikálům, ale současně podporují kognitivní funkce mozku a nervových buněk. Pravidelná konzumace zlepšuje paměť a koncentraci. Po švestkách by měly sáhnout také všechny ženy toužící po kráse, protože zlepšují stav pokožky, a dokonce ji chrání před UV zářením.
Čerstvé i sušené
Výtažky ze semínek, zejména olej, se používá v dermatologii a v kosmetickém průmyslu. Švestky se nejčastěji konzumují čerstvé, vařené v různých pokrmech nebo sušené. Zatímco čerstvé se řadí mezi nízkokalorické potraviny, u sušených už tomu tak není, k tomu mohou být doslazované. Glykemický index (GI) je však u obou variant nízký, a to 24. Oblíbené jsou také švestky zavařované, do zásoby je možné si připravit nejen kompoty či sirup, ale také zavařeniny, povidla, případně vyrobit švestkový likér nebo kvas nechat vypálit na domácí pálenku.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-plums