„Eko“ produkty nejsou zárukou kvality. Nehledět na složení potravin se může vymstít

Organické oděvy, přírodní potraviny, biologické čisticí prostředky. Všechny tyto produkty můžeme najít pod označením „eko“. Ne všechny produkty s tímto označením skutečně znamenají, že jsou pro vaše tělo dobré nebo že chrání životní prostředí.

Ekologické čištění

Není pochyb o tom, že tradiční čisticí prostředky obsahují silné chemické složky, jako jsou fosforečnany nebo ropné látky. Mohou nás poškodit hned dvěma způsoby. Za prvé přímým kontaktem, kdy přecházejí přes kůži nebo přes dýchací cesty přímo do těla. To přispívá k rozvoji alergií, kožních onemocnění a po velmi velkém množství i k tvorbě rakoviny.

Za druhé chemikálie obsažené v čisticích prostředcích znečišťují životní prostředí, půdu, vodu i vzduch a následně pronikají do našich potravin. Jejich toxických účinků si nevšimnete okamžitě. Je však třeba omezit jejich používání, protože v našich organismech se rychle hromadí škodlivé látky. V obchodech sahejte po biologických přípravcích, které nemají nebezpečné složení.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na potraviny

V potravinách, které nakupujeme v obchodech, nesmí úroveň škodlivých chemikálií překročit bezpečné normy. Protože však tyto látky absorbujeme z mnoha zdrojů, stojí za to sáhnout po ekologických výrobcích, které je neobsahují tak často. Měli byste však pamatovat na to, že ne všechny potraviny označené jako „zdravé“ skutečně pocházejí ze zdrojů bez hnojiv a chemikálií.

Doporučený článek:  Dělená strava pomůže zhubnout rychle a efektivně. Odborníci před ní přesto varují

Škodlivé látky se dostávají do potravin v různých fázích. Může se to stát při pěstování, ale i při konzervování. Při nákupu se vyhněte nejškodlivějším konzervačním látkám označeným E 210 (skupině benzoátů), E220 (skupině siřičitanů), E620 (glutamanu). Tyto složky mohou být zodpovědné za nerovnováhu střevní flóry.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/organic-food
.

Doporučené články