Květák, kterému mnozí neřeknou jinak než karfiol, patří mezi oblíbenou zeleninu, která je zdravá a navíc vyniká jemnou chutí. Může se jíst samotný nebo jako příloha, vždy chutná skvěle nehledě na styl přípravy, přesto jej mnozí nenávidí. Může za to zápach, který se šíří při jeho vaření kuchyní. Jak připravit květák a vyhnout se nepříjemnému puchu? Stačí vědět, jak na to!
Vaření v osolené vodě není jediný způsob
Vaří se přece v osolené vodě? Ano, nejčastěji se připravuje tímto způsobem, existují ale lidé, kterým vadí zápach, který vzniká při jeho vaření. Je pravdou, že se jedná o opravdu vtíravý puch, který odrazuje od samotného pokrmu, který je chutný a zároveň zdravý. Jak květák připravovat a tomuto problému se vyhnout? Pomocí mléka, které se ředí s vodou v poměru 1 : 1. Díky tomu bude mít vařený květák jemně oříškovou chuť a zcela neutrální odér. Směs vody a mléka se osolí a přidá se špetka cukru, po dosažení varu se přidají růžičky květáku, které se vaří do změknutí.
Květák jako samostatné jídlo
Právě tímto způsobem se může jíst květák jako samostatné jídlo, stačí jej polít rozpuštěným máslem a posypat osmahnutou strouhankou či doplnit o volská oka. Obdobou je květák na kari, kdy se před vařením v mléce na oleji osmahne stroužek česneku spolu se lžičkou kari a na směsi se osmahnou růžičky květáku. Květák se vaří po dobu asi 15 minut, poté se růžičky vyjmou pomocí děrované naběračky a omáčka se nechá zhoustnout.
Květák s chilli a kurkumou v kokosovém mléce
Milovníci kořeněných jídel jistě ocení květák s chilli a kurkumou. Na oleji se osmahne prolisovaný česnek, lžička nastrouhaného zázvoru, lžička chilli a půl lžičky kurkumy. Koření se zalije plechovkou kokosového mléka (400 ml) a přisypou se růžičky květáku. Vaří se doměkka, poté se květák vyjme a omáčka se nechá jako v předchozím případě zhoustnout. Může se opětovně podávat samostatně nebo jako příloha k masu.
Zdroj: https://www.wikihow.life/Minimize-Cauliflower-Cooking-Odor