Čočka je ideální náhražkou masa. Tělu dodá důležité bílkoviny a vlákninu

Může být doplňkem k salátům, do polévek nebo samotným základem hlavního chodu. Čočku řadíme k produktům bohatým především na vlákninu a bílkoviny, ale je také zdrojem cenných vitamínů pro tělo. Jak pravidelná konzumace čočky ovlivňuje zdraví? A kdo by se měl nadměrné konzumaci této luštěniny raději vyhýbat?

Čočka – co vše obsahuje?

Čočka je jednou z nejznámějších luštěnin u nás. Jedlou částí jsou lusky, které obsahují kulatá velká semena. Používá se již mnoho let jako náhražka masa, protože je to rostlina s vysokým obsahem bílkovin, dobře vstřebatelná lidským tělem. Kromě bílkovin má čočka v sobě velké množství vlákniny, ale také vitamín C, vitamín B1, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, železo, hořčík a draslík.

Doporučený článek:  Makrela patří mezi nejzdravější ryby, posílí imunitu i srdce. Přesto by se jí měli někteří vyhnout

Důvody, proč jíst čočku častěji

Pravidelná konzumace čočky pomáhá předcházet hypertenzi. Obsahuje malé množství sodíku a velké množství draslíku, takže je vhodná pro osoby s kardiovaskulárními chorobami. Vláknina zase podporuje práci trávicího systému, zabraňuje plynatosti a problémům s defekací. Čočka také přispívá k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Vláknité složky mají schopnost inhibovat syntézu cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Čočka by měla být často konzumována lidmi s hematologickými problémy, včetně anémie. Vysoký obsah železa, kyseliny listové a vitamínu B12 v čočce pomáhá lidem s nízkými hladinami železa a hemoglobinu.

Doporučený článek:  Zhubnout se nemusí nikdy podařit. Většina lidí opakuje stále stejné chyby

Čočka může být použita mnoha způsoby. Je ideální jako základ polévek, stejně jako doplněk salátů. Může být také základem pro zeleninové karbanátky a placky. Milovníci zdravého jídla z ní připravují paštiky, špagety a pasty.

Čočka proti nadváze

Čočka se doporučuje lidem s nadváhou a obezitou. Díky vláknině zasytí žaludek na delší dobu a potlačuje pocit hladu. Důležité je, že čočka má nízký glykemický index. Zelená čočka má IG 25, červená čočka IG 30 a žlutá čočka IG 35. To znamená, že je ideálním jídlem pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu glykémie v krvi.

Doporučený článek:  Zelenina patří mezi nejdůležitější složky každodenního jídelníčku

Čočka místo masa – ano, nebo ne?

Čočka je alternativou k bílkovinám živočišného původu. Je to produkt, který si často vybírají vegetariáni a vegani. Měli byste vědět, že se jedná o bílkovinu odlišnou od živočišné bílkoviny, ale je dobře vstřebatelná. Čočka by proto měla být povinnou složkou na talíři těch, kteří se z jakéhokoli důvodu vzdali masa.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/lentils/
.

Doporučené články