Čočka je ideální náhražkou masa. Tělu dodá důležité bílkoviny a vlákninu

Může být doplňkem k salátům, do polévek nebo samotným základem hlavního chodu. Čočku řadíme k produktům bohatým především na vlákninu a bílkoviny, ale je také zdrojem cenných vitamínů pro tělo. Jak pravidelná konzumace čočky ovlivňuje zdraví? A kdo by se měl nadměrné konzumaci této luštěniny raději vyhýbat?

Čočka – co vše obsahuje?

Čočka je jednou z nejznámějších luštěnin u nás. Jedlou částí jsou lusky, které obsahují kulatá velká semena. Používá se již mnoho let jako náhražka masa, protože je to rostlina s vysokým obsahem bílkovin, dobře vstřebatelná lidským tělem. Kromě bílkovin má čočka v sobě velké množství vlákniny, ale také vitamín C, vitamín B1, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, železo, hořčík a draslík.

Doporučený článek:  Zelenina a ovoce nemusí zdraví vůbec prospět. Některé druhy jsou pesticidy přímo nasáklé

Důvody, proč jíst čočku častěji

Pravidelná konzumace čočky pomáhá předcházet hypertenzi. Obsahuje malé množství sodíku a velké množství draslíku, takže je vhodná pro osoby s kardiovaskulárními chorobami. Vláknina zase podporuje práci trávicího systému, zabraňuje plynatosti a problémům s defekací. Čočka také přispívá k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Vláknité složky mají schopnost inhibovat syntézu cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Čočka by měla být často konzumována lidmi s hematologickými problémy, včetně anémie. Vysoký obsah železa, kyseliny listové a vitamínu B12 v čočce pomáhá lidem s nízkými hladinami železa a hemoglobinu.

Doporučený článek:  Používání myčky nádobí může být efektivní a úsporné, záleží na několika faktorech

Čočka může být použita mnoha způsoby. Je ideální jako základ polévek, stejně jako doplněk salátů. Může být také základem pro zeleninové karbanátky a placky. Milovníci zdravého jídla z ní připravují paštiky, špagety a pasty.

Čočka proti nadváze

Čočka se doporučuje lidem s nadváhou a obezitou. Díky vláknině zasytí žaludek na delší dobu a potlačuje pocit hladu. Důležité je, že čočka má nízký glykemický index. Zelená čočka má IG 25, červená čočka IG 30 a žlutá čočka IG 35. To znamená, že je ideálním jídlem pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu glykémie v krvi.

Doporučený článek:  Pravý med poznáme podle typických znaků

Čočka místo masa – ano, nebo ne?

Čočka je alternativou k bílkovinám živočišného původu. Je to produkt, který si často vybírají vegetariáni a vegani. Měli byste vědět, že se jedná o bílkovinu odlišnou od živočišné bílkoviny, ale je dobře vstřebatelná. Čočka by proto měla být povinnou složkou na talíři těch, kteří se z jakéhokoli důvodu vzdali masa.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/lentils/
.

Doporučené články