Může být doplňkem k salátům, do polévek nebo samotným základem hlavního chodu. Čočku řadíme k produktům bohatým především na vlákninu a bílkoviny, ale je také zdrojem cenných vitamínů pro tělo. Jak pravidelná konzumace čočky ovlivňuje zdraví? A kdo by se měl nadměrné konzumaci této luštěniny raději vyhýbat?
Čočka – co vše obsahuje?
Čočka je jednou z nejznámějších luštěnin u nás. Jedlou částí jsou lusky, které obsahují kulatá velká semena. Používá se již mnoho let jako náhražka masa, protože je to rostlina s vysokým obsahem bílkovin, dobře vstřebatelná lidským tělem. Kromě bílkovin má čočka v sobě velké množství vlákniny, ale také vitamín C, vitamín B1, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, železo, hořčík a draslík.
Důvody, proč jíst čočku častěji
Pravidelná konzumace čočky pomáhá předcházet hypertenzi. Obsahuje malé množství sodíku a velké množství draslíku, takže je vhodná pro osoby s kardiovaskulárními chorobami. Vláknina zase podporuje práci trávicího systému, zabraňuje plynatosti a problémům s defekací. Čočka také přispívá k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Vláknité složky mají schopnost inhibovat syntézu cholesterolu.
Čočka by měla být často konzumována lidmi s hematologickými problémy, včetně anémie. Vysoký obsah železa, kyseliny listové a vitamínu B12 v čočce pomáhá lidem s nízkými hladinami železa a hemoglobinu.
Čočka může být použita mnoha způsoby. Je ideální jako základ polévek, stejně jako doplněk salátů. Může být také základem pro zeleninové karbanátky a placky. Milovníci zdravého jídla z ní připravují paštiky, špagety a pasty.
Čočka proti nadváze
Čočka se doporučuje lidem s nadváhou a obezitou. Díky vláknině zasytí žaludek na delší dobu a potlačuje pocit hladu. Důležité je, že čočka má nízký glykemický index. Zelená čočka má IG 25, červená čočka IG 30 a žlutá čočka IG 35. To znamená, že je ideálním jídlem pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu glykémie v krvi.
Čočka místo masa – ano, nebo ne?
Čočka je alternativou k bílkovinám živočišného původu. Je to produkt, který si často vybírají vegetariáni a vegani. Měli byste vědět, že se jedná o bílkovinu odlišnou od živočišné bílkoviny, ale je dobře vstřebatelná. Čočka by proto měla být povinnou složkou na talíři těch, kteří se z jakéhokoli důvodu vzdali masa.
Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/lentils/