Droždí je jedna z potravin, které by vám v domácnosti neměly nikdy chybět. Využijete ho nejen v kuchyni, ale také k péči o vlasy a pleť. Kvasnice dále mohou být nápomocné v případě anémie, nadměrné chuti k jídlu, poruch imunity, cukrovky a syndromu dráždivého tračníku. Jak je správně využít?
Obsahuje řadu vitamínů
Kvasnice jsou skvělým zdrojem vitamínů skupiny B, ale také řady prvků, především fosforu, zinku, hořčíku, vápníku, železa, draslíku, selenu, jódu a chromu. Kromě toho jsou bohaté na četné enzymy, biotin, bílkoviny a aminokyseliny. Na trhu nalezneme pekařské droždí i pivovarské kvasnice. Obsahují stejný druh kvasinek, liší se pouze účinkem.
Kvasnice se úspěšně používají v kosmetickém průmyslu. Jsou součástí mnoha produktů z řad péče o obličej a vlasy. Regulují sekreci kožního mazu, eliminují černé tečky, mají protizánětlivé vlastnosti a redukují akné. Navíc urychlují hojení ran a snižují viditelnost strií. Dále kvasnice zlepšují vzhled vlasů a zabraňují lámání nehtů. Při pravidelném užívání minimalizují padání vlasů a chrání před lupy. Vlasy hydratují a dodávají jim lesk.
Vyrobte si masku
Kromě toho je užívání kvasinek doporučeno při anémii, nadměrné chuti k jídlu, poruchách imunity, plynatosti, cukrovce, bolesti svalů, revmatické bolesti a stavech deprese a silného stresu. Lze je užívat několika způsoby. V případě problémů s pokožkou si dopřejte kvasnicovou masku, kdy stačí rozpustit 5 gramů droždí v trošce mléka, nanést na obličej a po 20 minutách smýt.
Také si můžete připravit kvasnicovou koupel. Přibližně 100 gramů droždí zalijte teplou vodou a dopřejte si půlhodinovou relaxační koupel. Pomůže v případě obtížně se hojících ran nebo zánětů. Dalším způsobem využití je příprava kvasnicového nápoje, kdy 2–3 gramy droždí zalijete horkým mlékem nebo vroucí vodou a důkladně promícháte. Nepijte déle než 40 dní v kuse.
Zdroj: https://www.womenshealthmag.com/food/a26814464/nutritional-yeast-benefits/