Jablka jsou bezkonkurenčním lídrem mezi ovocem v mnoha zemích. Jsou k dispozici téměř po celý rok, nikdy však nechutnají tak dobře jako na podzim, kdy jsou pevná a šťavnatá. V tomto ročním období obsahují také nejvíce vitamínů a minerálů. Každá odrůda jablek se však hodí pro něco jiného.
První odrůdy
Jednou z prvních odrůd, které si můžete vychutnat na konci léta, je Piros. Avšak čím blíže je podzim, tím je nabídka jablek bohatší. Plody jednotlivých jablek se liší nejen chutí, ale také vzhledem, vůní a strukturou dužiny. Od tvrdé a plné šťávy až po jemnou a křehkou. Některé jsou sladké a v jiných můžete cítit kyselé tóny.
Nepochybně nejlepší volbou budou ta jablka, která jsou pěstována v bezprostřední blízkosti. To je vždy zárukou čerstvosti a vysoké nutriční hodnoty. Ovoce, které se nepřepravuje na dlouhé vzdálenosti, se nemusí konzervovat. Proto je vždy lepší, když si jablka zakoupíte od místního farmáře nebo na tržišti.

Šedá reneta
Obsah živin v jablkách stejné odrůdy není identický. Je ovlivněn nejen velikostí a stupněm zralosti ovoce, ale také vystavením konkrétní jabloně slunci a svěžestí sklizeného ovoce. Vědci nejvíce doporučují odrůdu s názvem šedá reneta. Šedozelená a drsná slupka je důvodem vyššího obsahu biologicky aktivních složek.
Vyznačuje se vysokým obsahem vitamínu C, vlákniny a antokyanů, které patří mezi antioxidanty ze skupiny flavonoidů. Stejně jako jablka jiných odrůd i šedá reneta má příznivý vliv na trávení, střevní peristaltiku, metabolismus uhlohydrátů a tuků, činnost srdce a imunitu. Rozdíl je v tom, že konzumací jednoho jablka šedé renety můžeme tělu poskytnout 10krát více vitamínů a minerálů, než když sáhneme po bezvadně naleštěném jablku jiné odrůdy.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-the-healthiest-apple