Někteří lidé vejce raději nekupují. Bojí se, aby se z nich nevylíhlo kuře

Vejce kupuje dnes snad každý. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a dalších důležitých živin. Možná jste si ale při pohledu na plata vajec někdy už položili otázku, zda je možné, aby se z nich vylíhlo kuře. Odpověď známe.

Jak vzniká vejce?

Vejce se tvoří v levém vaječníku slepice, během své cesty v dalších úsecích vejcovodu získává bílkoviny a albumin a následně tvoří skořápku. Málokdo ví, že vaječný bílek v případě kuřat a mnoha dalších ptáků funguje jen jako obal, který chrání před nárazy. Z biologického hlediska je nejdůležitější žloutek. Právě ve žloutku, konkrétně z cytoplazmatického disku, se vyvíjí kuřecí embryo. Žloutek je pak možnou potravou pro rostoucí embryo. K tomu však dojde pouze tehdy, je-li vejce oplodněné. Slepičí vejce se tvoří ve vejcovodu asi 24 hodin. Během této doby může kohout oplodnit vajíčko. Pokud se jeho spermie dostane dovnitř, může se vytvořit zmíněný zárodek a následně pak kuře.

Zdroj obrázku: Freepik

Jsou vajíčka z obchodu oplozená?

Pokud však vajíčko není oplodněno, život v něm nemůže vzniknout. To, co kupujeme v obchodech, supermarketech nebo na trzích, jsou přesně taková vejce, z nichž se tedy kuře vylíhnout nemůže. V podstatě se tedy u kupovaných vajec nemůže stát, že by se vám taková nečekané příhoda udála doma v lednici. U domácích vajec je situace samozřejmě jiná, ale platí zase, že i kdyby bylo vejce oplodněné, zárodek by pravděpodobně nemohl růst, protože by nebyl dostatečně zahříván slepicí.

Netradiční pokrm

Na Filipínách nebo v Oceánii je za pochoutku považován tzv. balut, který je vlastně částečně vyvinutým kachním embryem. Jedná se o speciální pokrm, který je skutečně jen pro odvážné. To se vám naštěstí v českých končinách stát nemůže. Slepice jsou obvykle drženy v halách bez kohoutů, takže vejce prostě zůstane jen žloutkem a bílkem a kuřátko z něj nečekejte.

Zdroj: https://www.australianeggs.org.au/farming/how-chickens-make-eggs
.

Doporučené články