Papriky dodají 5krát víc vitaminu C než citrony. Přesto by se jim někteří měli vyhnout

Papriky patří mezi nejzdravější druhy zeleniny a vynikají obsahem vitamínů a antioxidantů. Bohužel nejsou pro každého, jsou lidé, kteří mohou po jejich snědení velmi trpět. Nedoporučují se pacientům s revmatoidní artritidou, se syndromem dráždivého tračníku nebo s Crohnovou chorobou. Proč papriky nejsou pro tyto pacienty nevhodnější přísadou do salátu?

Vitamíny a antioxidanty skryté v paprikách

Existuje mnoho druhů paprik, všechny jsou pravou bombou pro zdraví, protože obsahují nejen vitamíny, ale také minerály a antioxidanty, které působí proti rakovině. Nejvíce je zastoupený vitamín C, jehož je v paprice dokonce pětkrát více než v citronu. Ve stogramové porci je trojnásobná doporučovaná denní dávka céčka. Dále obsahují vitamíny A, E a B a minerály, jako jsou draslík, hořčík, vápník nebo fosfor. Papriky se doporučují jíst rovněž pro vysoké zásoby antioxidantů, polyfenolů a betakarotenu. Tato zelenina sice vyniká výživnými látkami, přesto není pro každého.

Zdroj obrázku: Freepik

Všem nesednou

Sníst větší množství syrových paprik může přinést potíže i zcela zdravým jedincům, protože se hůře tráví. Papriky patří do čeledi lilkovitých, do této skupiny patří kromě lilku i rajčata, brambory, dokonce také goji. A komu se papriky nedoporučují konzumovat? Například seniorům, kteří mají oslabenou imunitu, nebo lidem se střevními potížemi nebo trpícími na syndrom propustného střeva. V další skupině jsou též pacienti s autoimunitními onemocněními, s revmatoidní artritidou, s Crohnovou chorobou nebo syndromem dráždivého tračníku.

Zdravé, ale plné alkaloidů

Plody se doporučuje zařazovat pravidelně do jídelníčku, mohou se konzumovat syrové, vařené i pečené, ale pro obsah alkaloidů je nesmí výše vyjmenované skupiny. Obsahují současně lektiny nebo kalcitriol, který je steroidním hormonem a metabolitem vitamínu D a způsobuje ukládání vápníku v kloubech. Tyto látky mohou dráždit sliznice a způsobovat žaludeční obtíže. Papriky se kvůli obsahu draslíku nehodí ani pro lidi trpící na selhání ledvin nebo jiné ledvinové obtíže.

Zdroj: https://fsi.colostate.edu/bell-peppers/
.

Doporučené články