Správně skladovaná vejce vydrží déle čerstvá

Vajíčka jsou zdravá a stále ještě relativně levná. Nejlepší jsou pochopitelně domácí, ale i když nemáte v příbuzenstvu nikoho, kdo by choval slepice, těmi z obchodu nemá smysl pohrdat. Ne každý je však umí správně skladovat, zejména déle než pár dní od nákupu, aby vejce zbytečně neutrpěla ani po chuťové, ani po nutriční stránce. Pojďme se nyní na tuto potravinu podívat pod drobnohledem.

Proč byste měli jíst vejce?

Vejce jsou výborným zdrojem vitaminu A, vitaminu B2, vitaminu B5, vitaminu B12, kyseliny listové, fosforu, železa, mědi, manganu, selenu a samozřejmě také kvalitních bílkovin. Proto se vaječné bílky objevují v dietách mnoha profesionálních sportovců nebo kulturistů. Dříve se tvrdilo, že vejce mohou negativně ovlivnit hladinu cholesterolu v lidském těle, ale nejnovější výzkumy tento mýtus vesměs vyvracejí. Žloutek totiž obsahuje pouze 0,3 % cholesterolu a 10–20 % fosfolipidů, které naopak hladinu cholesterolu snižují a brání jeho hromadění v cévách.

Doporučený článek:  Dřevěné vařečky si neoprávněně vysloužily špatnou pověst. Nebezpečné nástroje z nich dělá špatná manipulace
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravá dávka vajec

U dospělého člověka není úplně snadné zdravou dávku určit, v každém případě se jen tak nepředávkujete. Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat jedno až dvě vejce denně, nejlépe uvařená takzvaně naměkko, tedy s polotekutým žloutkem. Před konzumací syrových vajec WHO varuje, byť je to populární zejména mezi sportovci. Syrová vejce se také využívají při přípravě oblíbeného tataráku.

Vejce obraťte vzhůru nohama

A teď slíbený trik na jejich skladování. Když si vejce přinesete domů v klasickém papírovém obalu, budou širší stranou dolů a užší nahoru. Vy byste je ale měli při uložení do lednice obrátit vzhůru nohama a je jedno, zda je skladujete v kartonu, nebo ve speciální přihrádce ledničky. Díky tomu se totiž žloutek dostane do středu vejce, které pak vydrží déle čerstvé. A důležité látky ve žloutku se začnou pomaleji rozkládat a degradovat.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/proven-health-benefits-of-eggs, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol/faq-20058468, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723562/, https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-egg-safety
.

Doporučené články