Správně nasušené houby se budou hodit po celou zimu. Zpracovat je lze na sto způsobů

Češi houby milují, proto se každoročně vydávají do lesů sbírat milované plody. Kromě jedinečné chuti jsou houby zdravé a mají vysoké nutriční hodnoty, co se týče bílkovin, vlákniny a vitamínů, k tomu neobsahují žádné tuky. Většina hub se zpracovává okamžitě po sběru, určité druhy si lze nasušit do zásoby na zimu. Jakým způsobem sušení provádět, aby nedošlo k jejich navlhnutí nebo k plesnivění? Držte se rad odborníků a můžete se těšit z hub až do jara!

Zdravé potraviny z lesa zdarma

Houby jsou možností, jak zpestřit jídelníček hodnotnými potravinami, které jsou v lese zcela zdarma k dispozici všem. V Česku každý nasbírá v průměru 6 kilogramů čerstvých hub, přičemž sběr není nikterak omezen, jako je tomu v jiných státech Evropy, v Nizozemsku se dokonce považuje sběr hub za pytláctví. Houby je možné nakládat do octa, zavařovat nebo sušit. A právě sušení je varianta, která umožňuje uskladnit větší množství hub na zimu a těšit se pak z domácí bramboračky nebo houbové omáčky v době, kdy vládne venku tuhý mráz.

Zdroj obrázku: Freepik

Plné blahodárných živin

Jsou velmi chutné v mnoha tradičních pokrmech, v paštikách nebo v salátech. Kromě bílkovin a vlákniny obsahují vitamíny A, C, D, skupiny B, také minerály, zejména selen, který hraje roli při podpoře obranyschopnosti těla a pomáhá vyplavovat toxiny. Je tedy škoda nevyužít potenciálu, který houby nabízí, tím spíše, když si je každý může nasbírat sám při zdravé procházce lesem. A jaké houby se hodí na sušení? Zejména hřiby a kozáky, které si zachovávají strukturu a chutnají i po usušení výtečně.

Způsoby sušení

Houby se musí dát sušit hned po sběru, musí se však dokonale očistit od lesního podrostu a hlíny, nesmí se ovšem omývat vodou. Vhodné je používat houbařský nůž. Při krájení se musí zkontrolovat, zda jsou houby zdravé a nejsou červivé. Menší houby se mohou dokonce sušit v celku, vhodnější je naplátkovat nohu i klobouček, sušení je pak rychlejší. Sušit se mohou houby zavěšené na niti, přičemž se nechává mezi jednotlivými kusy mezera, na pergamenovém papíře nebo kuchyňské mřížce. Kromě toho je možné využít horkovzdušnou troubu nebo sušičku. Usušené se skladují v uzavíratelné nádobě ze skla.

Zdroj: https://thewoksoflife.com/dried-mushrooms/
.

Doporučené články