Koupili jste si kvalitní maso, ale nechcete ho dělat na grilu nebo na smažit na tuku, který není příliš zdravý? Masa se nemusíte vzdávat, stačí jen vědět, jak si ho připravit zdravěji. K tomu pomůže náš článek, ve kterém se dozvíte všechno. Záleží také na druhu mase a jeho kvalitě, která je rozhodující.
Jaké maso si vybrat?
Pokud milujete maso, budete vědět, kde si koupit nejlepší. Zvolte lokálního řezníka nebo farmu, kde máte jistotu, že bude maso kvalitní. To ze supermarketu nebude kvalitou odpovídat, většinou je plné vody a masa je tam minimum. A jak udělat maso zdravější? Nejzdravější maso je vařené nebo dušené v páře. Můžete si ho upéct také bez tuku nebo ugrilovat na grilovací pánvi.
Maso, které připravíte dušené v páře, bude lehce stravitelné. Udělat tak můžete například v tlakovém hrnci, k masu můžete přidat také bylinky nebo zeleninu. Tento způsob přípravy se hodí hlavně pro maso drůbeží, telecí nebo králičí, což jsou jemné druhy. Jestli přeci jen chcete maso smažit, zvolte vhodný tuk. Nejlepší je řepkový nebo olivový olej. Velmi záleží také na kvalitě pánve, na které smažit budete.
Maso můžete upéct v alobale
Oblíbenou variantou je pečení masa v alobale. Nemusíte k němu přidávat žádný tuk, protože se dusí ve vlastní šťávě – budete mít více živin a méně kalorií. A to se hodí hlavně v případě, že chcete jíst zdravě, ale masa se nechcete vzdát. Maso nikdy nesmažte ve velkém množství tuku – nasaje ho do sebe a bude tím pádem hůře stravitelné. Navíc do těla dostanete také látky, které mohou přispět ke vzniku rakoviny.
Jestli nevěříte tomu, jaké maso kupujete, například v případě mletého nebo jinak upraveného masa, můžete si sami koupit kus celého masa a doma si maso namlít. Budete tak přesně vědět, co obsahuje. Mnozí prodejci se snaží maso nastavovat právě vodou. V kvalitním řeznictví vám poradí, které kusy masa na jaký pokrm použít.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-make-your-meat-as-healthy-as-possible