Málokdo umí uvařit čaj skutečně dobře. Zbytečně tak přichází o jeho úžasné aroma i chuť

Čaj si dokáže uvařit každé malé dítě. To je sice pravda, ale rozhodně to neznamená, že získáte nejlepší chuť nápoje. Každý druh čaje vyžaduje jinou teplotu vody a dobu louhování. Jakmile se naučíte správný postup, můžete si vychutnat ještě lahodnější čaj. Podívejme se, jakých pokynů byste se měli držet, jestli si chcete u snídaně nebo před spaním užít vynikající čaj.

Na teplotě hodně záleží

Většina lidí nechá převařit vodu v konvici a čaj okamžitě zalije. Odborníci upozorňují, že takto můžete úplně zničit jeho chuť a aroma. Čaj by se neměl nikdy zalévat vařící vodou. Každý čaj přitom vyžaduje trochu jinou teplotu vody, při které se bude nejlépe uvolňovat jeho chuť. Teplota je stejná pro sáčkové i sypané čaje, ale musíte myslet na druh čaje, který pijete. Teplota vody by měla být tato:

  • černý čaj – 95 °C,
  • zelený čaj – 70–80 °C,
  • červený čaj – 90 °C,
  • žlutý čaj – 80 °C.
Zdroj obrázku: Freepik

Jak dlouho nechat čaj louhovat?

Správná doba louhování je také velmi důležitá. Jakmile bude čaj příliš silný, ztratí svou typickou chuť. U některých čajů může být doba louhování kratší nebo delší. Vždy byste se měli řídit podle pokynů na obalu nebo doporučení od lidí, kteří prodávají sypané čaje. Jemné listy budou vyžadovat kratší dobu, zatímco velké listy potřebují mnohem déle času. Louhovat nechte čaje po dobu 2–5 minut. Nejkratší dobu potřebuje černý, zelený a bílý čaj. Nejdéle naopak nechte ve vodě ovocný čaj.

Přílohy, které vám zlepší den

Chuť čaje můžete hodně ovlivnit také přílohami, které přidáte do čaje. Klasický je cukr nebo med, ale můžete experimentovat s dalšími produkty. Domácí malinové nebo švestkové zavařeniny budou chutnat skvěle. Přidat můžete také sušené květiny, hřebíček, vanilku nebo zázvor. Velkou výhodou je, že získáte mnoho dalších vitamínů a minerálů pro své tělo, i když budete pít jen svůj klasický šálek čaje.

Zdroj: https://www.theguardian.com/science/brain-flapping/2014/oct/03/how-to-make-tea-science-milk-first
.

Doporučené články