Podzim patří mezi období, kdy se lidé vydávají do lesa, protože počasí zaručí, že budou růst houby ve velkém množství. Pozor byste si ale měli dávat na to, jak je správně usmažit, protože spousta lidí dělá při smažení chyby, které mohou celou práci zničit, a na houbách si už nepochutnáte. Jaké to jsou a jak se jich vyvarovat?
Houbařská sezona je v plném proudu
Houbaři pravidelně jezdí do lesa již od konce srpna. Letní deště společně s teplými slunečními paprsky zajistí, že budou houby růst ve velkém. Lidé pak chodí na svá oblíbená místa a chlubí se velkými úlovky. Doma je pak nutné houby co nejdříve zpracovat, protože již po dvou dnech v lednici mohou ztratit své chuťové vlastnosti a budete je moci maximálně vyhodit. Lidé nejčastěji houby smaží, ale můžete si je také nasušit nebo jinak připravit, abyste si jejich chuť mohli vychutnat také později.
Tepelné úpravy mají na houby velký vliv. Jestliže je budete špatně smažit, nebudou chutnat dobře. Víte, jaký tuk je na smažení hub nejvhodnější? Možná pro vás tato informace bude zásadní, protože právě olej nebo tuk, na kterém houby připravujete, bude základem toho, jak budou houby chutnat. Jaký tuk tedy vybrat, aby houby byly chutné a zároveň neztratily žádné vitaminy?
Co je nejlepší na smažení hub?
Jestli si chcete na houbách opravdu pochutnat, měli byste zvážit, na jakém tuku je budete smažit. Některé oleje nejsou vhodné na smažení při vysokých teplotách. Nejlepší tak bude zvolit na smažení hub přepuštěné máslo. Má totiž vyšší kouřový bod a nebude se při smažení hub připalovat. Nemusíte se tak obávat škodlivých látek, které by se pak dostaly do vašeho těla.
Před smažením je nutné pánev pečlivě umýt a usušit. To samé pak musíte udělat i se samotnými houbami. Očistit je můžete hned v lese, pokud u sebe máte nůž. Nakonec je doma jen dočistěte a poté je dejte na papírovou utěrku. Suché houby pak dejte smažit. A jak dlouho? Záleží na druhu houby, protože některé potřebují více času, aby byly opravdu hotové.
Zdroj: https://procrasticooking.wordpress.com/2011/07/28/smazenice/