Zelňačka je oblíbeným jídlem v mnoha zemích. Její skvělá chuť je založena na hlavní složce a tou je zelí. Má cenné vitamíny a minerály, které jsou velmi prospěšné pro lidské zdraví. Tato zelenina čistí tělo od toxinů a dokonale posiluje imunitu.
Zelňačka na milion způsobů
Složení a chuť tohoto tradičního jídla se mění v závislosti na regionu, ve kterém se zelňačka připravuje. Je to velmi zdravé a výživné jídlo. Většinou se připravuje z nasekaného kysaného zelí a zeleniny a masa, jako například žeber nebo uzené slaniny. Jelikož je toto jídlo založeno na zelí, je díky tomu plné cenných vitamínů.
Vitamíny skupiny B, které se nacházejí v zelí ve velkém množství, podporují správné fungování nervového systému a proces tvorby červených krvinek. Dalším z vitamínů, který se nachází v této polévce, je vitamín C. Ten posiluje imunitu a urychluje hojení ran. Za zmínku stojí také přítomnost železa v tomto pokrmu, protože je to jeden z nejdůležitějších minerálů, je zodpovědný za výrobu hemoglobinu a zlepšuje koncentraci.
Zelí by měli jíst lidé s nadváhou
Složení zelí obsahuje vlákninu, která je zodpovědná za udržení pocitu sytosti po jídle a reguluje práci střev. Vláknina navíc dokáže snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Zelná dieta je také vhodná pro lidi, kteří bojují s chorobami srdce a oběhového systému. Pokud polévka navíc obsahuje kvalitní maso, může to být také skvělým zdrojem vitamínů B.
Toto jídlo můžete podávat mnoha způsoby. Mnoho lidí míchá kysané zelí s bílým nebo červeným, díky čemuž jídlo chutná ještě lépe. Do zelňačky můžete také přidat houby, brambory a to ještě více obohatí její chuť a zvýrazní její vůni. Vzácnější, i když u někoho běžnou verzí zelňačky je i přidání rajčat, sušených švestek nebo trochy švestkových povidel.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/the-cabbage-soup-diet