Již dlouho je známo, že smažení nepatří mezi nejzdravější způsoby přípravy pokrmů. Pokud se však smažená jídla nacházejí na vašem stole jen jednou za čas, je dobré zvolit ten správný tuk, abyste tělo nezatěžovali. Správný tuk má vliv na kvalitu jídla, ale i jeho zdravotní potenciál.
Nejvhodnější tuky ke smažení
Nejlepší volbou při smažení jsou tuky, které mají vysoký bod kouře. Pokud tuk při smažení překročí tuto hranici, začne vylučovat transmastné tuky, které poškozují trávicí systém, způsobují pálení žáhy, poruchy trávení a tvorbu kardiovaskulárních onemocnění. Nejvyšší bod kouře mají rafinované oleje jako palmový, kokosový a sádlo, které je živočišného původu. I když mají vyšší bod kouře, jsou velmi kalorické a plné nasycených mastných kyselin.
Použití nevhodného tuku na smažení znamená, že poskytneme tělu další kalorie, ale také podporujeme tvorbu mnoha nebezpečných chorob. Máte-li vyváženou stravu a pestrý jídelníček, nemusíte se smažených jídel bát. Jednou za čas si každý může dopřát malou neřest v podobě smaženého jídla.

Dávejte si pozor na máslo
Lidé s oblibou používají máslo také pro tepelnou přípravu. Bohužel máslo má nízký bod kouře a to způsobuje, že během smažení například masa rychle hoří, což kazí konečný výsledek. Nemusíte se však obávat, že se másla musíte při tepelné úpravě pokrmů vzdát úplně. Máslo je například vhodné použít při přípravě vaječných pokrmů. Ty nepotřebují dlouhé tepelné zpracování, takže máslo neprojde až tak vysokou teplotou.
Výjimkou je takzvané přepuštěné máslo, které je zbaveno kaseinu a laktózy. A právě tyto látky způsobují rychlý bod kouře tradičních mléčných výrobků. Takže takové máslo můžete bez problémů použít při přípravě zeleniny, vajec, ale i masa. Existují druhy tuků, na kterých byste smažit určitě neměli. Patří mezi ně nerafinované oleje v čele s olivovým olejem. Tyto oleje jsou vhodnější při přípravě studených pokrmů, jako je například salát.
Zdroj: https://www.latimes.com/food/story/2020-06-24/choosing-the-right-fat