O rozmarýnu jste už určitě hodně slyšeli. Patří mezi oblíbené bylinky středomořské stravy a přidat ho můžete téměř do všeho. Kromě skvělých dochucovacích účinků je rozmarýn také velmi zdravý. Má antivirový, antibakteriální a analgetický účinek. Pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, proto by měl nalézt trvalé místo ve stravě diabetiků.
Rozmarýn pro lepší metabolismus
Většina nemocí má svou hlavní příčinu při metabolických problémech a dysfunkcích trávicího systému, a proto je obsah našich talířů tak důležitý. Rozmarýn by neměl chybět, zejména v podzimních a zimních měsících, kdy si mnozí lidé stěžují na letargická střeva a snížení životních sil. Rozmarýn stimuluje sekreci žaludečních šťáv a urychluje trávicí procesy. Má choleretický účinek, díky čemuž zlepšuje metabolismus tuků.
Zlepšuje také metabolismus uhlohydrátů a pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, proto se doporučuje diabetikům, lidem s inzulínovou rezistencí a geneticky zatíženým cukrovkou. Rozmarýn má pozitivní vliv na stav střevní mikroflóry. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, jakož i fungicidní a virucidní vlastnosti, což má příznivý vliv na stav střev, a tím i imunitu. Stojí za to jej zahrnout do diety při hubnutí – zlepšením čištění těla od toxinů a usazenin přispěje k dosažení požadovaných účinků.
Další přínosy pro zdraví
Lepší metabolismus je předzvěstí lepšího zdraví celého organismu. Pravidelně konzumovaný – jako koření, jakož i ve formě oleje – může rozmarýn pomoci předcházet a léčit řadu onemocnění, která nejsme zvyklí spojovat s metabolismem. Rozmarýn nejen posiluje imunitu, díky čemuž je imunitní systém odolnější vůči patogenním mikroorganismům, ale je také silnější při infekcích horních cest dýchacích – zejména těch, které jsou doprovázeny únavným kašlem.
Zředěním hlenu má rozmarýn expektorační účinek a usnadňuje dýchání. Aktivně bojuje proti virům, bakteriím a plísním. Má protizánětlivý a jemný analgetický účinek. Rozmarýnová bylina má protinádorové a antirevmatické vlastnosti a působí proti ateroskleróze. Má uklidňující účinek a při pravidelném používání zlepšuje kognitivní schopnosti, jako je myšlení, paměť a soustředění. Chrání oči před tak závažnými onemocněními jako makulární degenerací. Má příznivý vliv na práci srdce.
Zdroj: https://www.lifeextension.com/magazine/2019/8/superfood