Pokud se i vám letos podařilo nasbírat bohatou úrodu hřibů, určitě jste přemýšleli o nejlepším způsobu jejich uskladnění. Mezi nejoblíbenější a nejdoporučovanější určitě patří sušení. Může se však velmi jednoduše stát, že tyto lesní poklady přitáhnou pozornost potravinových molů nebo vlhkosti.
Nejlepší uskladnění
Sušení hub je jednou z nejoblíbenějších metod skladování těchto lesních plodů. Sušit je můžete na slunci, v sušičce, radiátoru nebo v troubě. Dokážete díky nim vytvořit velké množství chutných jídel nebo je využít jen jako doplněk do polévek či omáček. Stačí přidat malé množství a vaše jídla naberou úplně jiný rozměr.
Nezapomínejte, že houby se musí čistit jen pomocí nožíku. Nikdy houby neoplachujte pod vodou, mohli byste je tím velmi rychle znehodnotit. Když jsou houby vyčištěné a nasušené, je třeba je skladovat v dobře uzavřené nádobě na chladném a suchém místě. Dávejte si pozor, aby houby nezačaly vlhnout, protože to velmi rychle způsobí tvorbu plísní, a takové houby už určitě nekonzumujte.
Bezpečná ochrana
Pokud se vlhkosti opravdu obáváte, dokážete si s ní poradit velmi jednoduchým způsobem. Navíc bude tento trik bojovat nejen s vlhkem, ale také s případnými škůdci, jako jsou například potravinoví moli. Ti se v naší domácnosti dokážou objevit s ničeho nic a pak už bývá velký problém se jich zbavit. Jak se říká, prevence je lepší než léčba, a tak se raději před vpádem těchto vetřelců chraňte.
Do nádoby, ve které skladujete houby, jednoduše vložte 2–3 bobkové listy. Listy dokážou absorbovat vlhkost, ale i vystrašit nezvané hosty. Hmyz nenávidí jejich zápach, a tak rychle ztratí zájem o tyto pochutiny. Houby však s listy neskladujete dlouho, protože by mohly získat specifický pach. Po přibližně týdnu listy z nádoby vyjměte a zavěste je v blízkosti polic, kde houby skladujete.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/tips-bay-leaves-in-the-pantry-69557