Většina lidí si nedokáže představit štědrovečerní tabuli bez kapra s bramborovým salátem. Mnoho lidí ale pravidelně konzumuje ryby během celého roku. Každý milovník ryb by se měl naučit, jak se efektivně zbavit kostí. Obzvlášť kapr má mnoho kostí, které vás mohou odrazovat od jeho konzumace. Poradíme vám, jak se této nepříjemnosti zbavit.
Citronová šťáva je trikem profesionálních kuchařů
Nezáleží na tom, jestli máte rádi kapra, či jiné ryby smažené nebo pečené. Kapr je bohužel jednou z ryb, které obsahují velké množství kostí. To může mnoho lidí odradit od jeho konzumace. Hlavně rodiče menších dětí. Existuje ovšem odsvědčený způsob, jak se zbavit kostí. Díky tomu si užijete jedinečnou chuť této sladkovodní ryby bez problémů.
Tajným trikem, kterým se můžete zbavit kostí z kapra, je použití citronové šťávy. Pamatujte na to, že citronovou šťávu musíte použít několik desítek hodin před podáváním. Jedině tak dokáže tato přírodní kyselina změkčit kosti. A díky tomu se nebudete muset obávat, že nějakou při konzumaci přehlédnete a skončíte na pohotovosti s kostí zapíchnutou v krku.
Jak odstranit kosti z kapra?
Základem je správná příprava rybího masa před smažením nebo pečením. V první řadě potřebujete ostrý nůž. Na pracovní plochu položte hadřík a na něj prkénko, na kterém budete rybu porcovat. Díky tomu se prkénko nebude při krájení hýbat. Na prkénko můžete také položit hadřík, aby ryba při přípravě neklouzala.
Záda ryby musí směřovat k vám. Odstraňte ploutve a proveďte řez v místě žaberního oblouku až k páteři. Potom nožem pomalu jeďte směrem k ocasu. Tím oddělíte rybí maso od páteře. Poté kapra otočte opačným směrem. Opakujte stejný řez také na druhé straně, abyste získali dva velké filety. Odstraňte největší a nejtlustší kosti z filetů a maso očistěte od zbytků krve. Poté můžete maso potřít citronovou šťávou a vložit na noc do lednice.
Zdroj: https://www.bestrecipes.com.au/easy-dinners/articles/debone-fish/nr8s8pnl