Vlastnosti této obilniny byly Inkům známé již před tisíci lety. V Evropě se její potenciál začal oceňovat teprve nedávno. V naší stravě by však quinoa neměla chybět a měli bychom ji na talíř přidávat co nejčastěji. Obsahuje mnoho rostlinných bílkovin, vitamínů a zde její výhody nekončí.
Zdravotní vlastnosti
V semenech quinoy najdeme saponiny, které prokazují antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Mělo by se však pamatovat na to, že mohou také přispět ke snížení srážlivosti krve a zabránění absorpci určitých látek. Tento problém do jisté míry eliminuje důkladné opláchnutí quinoy před vařením.
Živiny quinoy z větší části mají velmi příznivý vliv na tělo. Obsahuje flavonoidy s antioxidační, protizánětlivou, a dokonce protirakovinnou aktivitou. Quinoa je dále dobrá na podporu trávení a oběhového systému, eliminuje nadýmání a zácpu, snižuje špatný cholesterol v krvi, přispívá ke zpomalení procesu stárnutí těla, zabraňuje ateroskleróze, poskytuje energii, posiluje imunitu.
Neslouží každému
Quinoa neobsahuje lepek, což ji činí bezpečnou pro lidi, kteří ho nemohou. Bohužel také existují kontraindikace konzumace quinoy. A nejde jen o výše uvedené hrozby spojené se saponiny přítomnými v jejím složení. K tomu může přispět častá konzumace tohoto produktu ve velkém množství způsobující poruchy trávicího ústrojí včetně poškození žaludku.
Avšak pořád má pro zdravý organismus mnoho výhod. Vzhledem k výše uvedeným výhodám může quinoa ve stravě nahradit další populární přísady, například rýži a brambory. Je to zajímavá alternativa a je třeba poznamenat, že v tradiční čínské medicíně se často používá k sestavení vyvážených jídel. Ta si cení mimo jiné hřejivých vlastností quinoy, pro které je skvělá především na podzim a v zimě, kdy je naše tělo vystaveno nachlazení.
Zdroje:Quinoahttps://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-quinoa