Poznejte kvalitní maso už v obchodě. Čerstvost prozradí jednoduchý test s prstem

Při nákupu masa v obchodě je nejdůležitější, aby bylo čerstvé. Zatímco posoudit to u stánku s masem nebo v řeznictví není tak složitý úkol, při nákupu baleného masa v supermarketu už to může být problém. Naštěstí existuje trik, díky kterému si čerstvost a kvalitu masa snadno ověříte. A nepotřebujete k němu nic víc než jeden svůj prst.

Nebalené maso zhodnotíme pohledem

Nevhodné skladování masa způsobuje, že se velmi rychle kazí. Když ho kupujeme v obchodě, měli bychom si proto dát záležet na výběru a zvolit takový kousek, který je nejčerstvější. To vše proto, aby nedošlo k otravě jídlem a jiným zdravotním problémům. Maso v řeznictví nebo za pultem v obchodě lze snadno posoudit pohledem – když má správnou barvu, tedy od světle růžové po červenou, je to známka toho, že je vhodné ke konzumaci.

Doporučený článek:  Květák je ideálním doplňkem letního menu. S našimi triky si ho zamilují i děti

Naopak maso, které má šedý nebo vybledlý odstín, bychom rozhodně kupovat neměli. Takovému masu se vyhněte obloukem. Při posuzování čerstvosti může být užitečný i čich. Nepříjemný zápach je známkou toho, že maso není vhodné ke konzumaci. U balených produktů ale čichem nic nepoznáme, proto má mnoho lidí tendenci se mu vyhýbat.

Zdroj obrázku: Pixabay

Vyzkoušejte tento test

Existuje jednoduchý způsob, který vám o kvalitě baleného masa mnoho napoví. Stačí, když prstem jemně stlačíte potravinu přes obal. Pokud je maso pevné a elastické, znamená to, že ho můžete bez obav koupit. Pokud se v něm ale vytvoří důlek a nevrátí se do původního tvaru, raději ho nekupujte. Pokud je v masu navíc hodně krvavé tekutiny, znamená to, že není příliš kvalitní.

Doporučený článek:  Citronová kůra zbaví myčku zápachu, nečistot i mastnoty

Maso se v obchodě naučte dobře prohlížet. Na obalu najděte informace o chovu, zpracování, konzervaci a stáří masa. Důležité také je, aby maso prošlo veterinární kontrolou. U baleného masa se neorientujte jen podle barvy, jelikož dusičnan sodný, který se k němu často přidává, způsobuje, že si maso zachovává krásnou růžovou barvu, a to i po tepelné úpravě.

Zdroj: https://www.statefoodsafety.com/Resources/Resources/december-cartoon-5-tips-for-receiving-quality-meat
.

Doporučené články