Poznejte kvalitní maso už v obchodě. Čerstvost prozradí jednoduchý test s prstem

Při nákupu masa v obchodě je nejdůležitější, aby bylo čerstvé. Zatímco posoudit to u stánku s masem nebo v řeznictví není tak složitý úkol, při nákupu baleného masa v supermarketu už to může být problém. Naštěstí existuje trik, díky kterému si čerstvost a kvalitu masa snadno ověříte. A nepotřebujete k němu nic víc než jeden svůj prst.

Nebalené maso zhodnotíme pohledem

Nevhodné skladování masa způsobuje, že se velmi rychle kazí. Když ho kupujeme v obchodě, měli bychom si proto dát záležet na výběru a zvolit takový kousek, který je nejčerstvější. To vše proto, aby nedošlo k otravě jídlem a jiným zdravotním problémům. Maso v řeznictví nebo za pultem v obchodě lze snadno posoudit pohledem – když má správnou barvu, tedy od světle růžové po červenou, je to známka toho, že je vhodné ke konzumaci.

Doporučený článek:  Škrábání zeleniny bude díky snadnému triku mnohem rychlejší. Stačí dobře využít škrabku

Naopak maso, které má šedý nebo vybledlý odstín, bychom rozhodně kupovat neměli. Takovému masu se vyhněte obloukem. Při posuzování čerstvosti může být užitečný i čich. Nepříjemný zápach je známkou toho, že maso není vhodné ke konzumaci. U balených produktů ale čichem nic nepoznáme, proto má mnoho lidí tendenci se mu vyhýbat.

Zdroj obrázku: Pixabay

Vyzkoušejte tento test

Existuje jednoduchý způsob, který vám o kvalitě baleného masa mnoho napoví. Stačí, když prstem jemně stlačíte potravinu přes obal. Pokud je maso pevné a elastické, znamená to, že ho můžete bez obav koupit. Pokud se v něm ale vytvoří důlek a nevrátí se do původního tvaru, raději ho nekupujte. Pokud je v masu navíc hodně krvavé tekutiny, znamená to, že není příliš kvalitní.

Doporučený článek:  Popraskané paty potřebují léčit především zevnitř. Změna jídelníčku dokáže zázraky

Maso se v obchodě naučte dobře prohlížet. Na obalu najděte informace o chovu, zpracování, konzervaci a stáří masa. Důležité také je, aby maso prošlo veterinární kontrolou. U baleného masa se neorientujte jen podle barvy, jelikož dusičnan sodný, který se k němu často přidává, způsobuje, že si maso zachovává krásnou růžovou barvu, a to i po tepelné úpravě.

Zdroj: https://www.statefoodsafety.com/Resources/Resources/december-cartoon-5-tips-for-receiving-quality-meat
.

Doporučené články