Pizza je ideální jídlo do podzimního počasí. Zasytí a potěší i se sezónními ingrediencemi

Pizza je klasika, která nikdy nezklame. V podzimních sychravých dnech ale dobře zasytí, k tomu se mohou na její oblohu použít sezónní ingredience, například delikátní houby. Připravit pizzu zvládne úplně každý, jen je třeba znát tajemství přípravy těsta a pečení. Pak už jen stačí nachystat další přísady, jako jsou rajčata, uzeniny, maso, kukuřice, cibule, olivy, sýr a bylinky, a pustit se do práce. Co ještě vědět o pizze, aby se vždy podařila na jedničku?

Druh slaného koláče

Slaný koláč z kynutého těsta? Dá se říci, protože se připravuje z mouky, vody a droždí s přídavkem olivového oleje a soli. Mezi základní přísady, kterými se těsto zdobí jsou rajčatové sugo, rajčata, šunka nebo uzeniny, různé druhy masa, kukuřice, cibule, tuňák a mořské plody, olivy, sýry a bylinky. V podzimním období se může pizza ozvláštnit lokálními houbami, zejména hříbky, žampiony nebo liškami. V poslední době je populární přidávat rovněž dýni včetně dýňového pyré namísto rajčatové omáčky.

Doporučený článek:  Hřebíček vyžene z těla parazity a nechá pokožku zářit. Jeho účinky můžete využít každý den
Zdroj obrázku: Freepik

Specialita z Itálie

Domovem pizzy je Itálie, konkrétně Neapol, kde se zrodila pochoutka v dnešním pojetí. Neapolská navíc vyniká receptem, který zahrnuje speciální hladkou mouku se středně vysokým obsahem bílkovin a těsto se dochucuje mořskou solí. Jako sýr se používá mozzarella. Právě tento druh pizzy se může kombinovat s mascarpone a lesními houbami. Do houbové pizzy se přidává ještě česnek a bazalka.

Kalorické, ale zdravé jídlo

Pizza je bezesporu vysoce kalorické jídlo, ale na druhou stranu nemusí být nezdravé. Je sytné a hodí se v sychravém počasí pro posílení organismu. K tomu rajčata obsahují lykopen, antioxidant, který se vstřebává v tucích, což je případ právě pizzy. Současně toto jídlo obsahuje velké množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, minerálních prvků a vitamínů, zejména při použití sezónní zeleniny včetně červené řepy, paprik, cuket, cibule a česneku.

Zdroj: https://www.organicauthority.com/eco-chic-table/seasonal-ingredients-pizza-toppings-to-try
.

Doporučené články