Kečup z červené řepy obohatí jídlo o netradiční chuť a důležité živiny

Kečup z červené řepy je lahodná a zdravá alternativa tradičního kečupu z rajčat. Je to perfektní způsob, jak přidat do jídla nějaké další živiny, a přitom si stále užívat klasickou chuť kečupu. V tomto článku vás provedeme procesem výroby vlastního kečupu z červené řepy a prozkoumáme jeho výhody a různé způsoby použití.

Červená řepa je kořenová zelenina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, folátů, draslíku a vitamínu C. Červená řepa také obsahuje dusičnany, které jsou spojovány se snížením krevního tlaku a zlepšením sportovního výkonu. Kečup z červené řepy má také nižší obsah cukru a soli než tradiční rajčatový kečup, takže je zdravější.

Doporučený článek:  Recept na vegetariánský salát s popencem obecným. Zamilují si ho i ti, kteří maso konzumují běžně

Jak připravit kečup z červené řepy

Výroba kečupu z červené řepy je snadná a vyžaduje jen pár ingrediencí. Zde je to, co budete potřebovat:

Ingredience:

  • 4 středně velké červené řepy, oloupané a nakrájené,
  • 1 nakrájená cibule,
  • 2 nakrájené stroužky česneku,
  • 1/2 šálku jablečného octa,
  • 1/4 šálku medu,
  • 1 lžička uzené papriky,
  • 1 lžička hořčičného prášku,
  • 1/2 lžičky mořské soli,
  • 1/4 lžičky černého pepře,
  • 1/2 šálku vody.
Zdroj obrázku: Freepik

Postup:

  1. Do velkého hrnce přidejte nakrájenou červenou řepu, cibuli a česnek s půl šálkem vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 20 minut, nebo dokud červená řepa nezměkne.
  2. Sejměte z plotýnky a nechte několik minut vychladnout.
  3. Přeneste směs do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
  4. Ve stejném hrnci smíchejte rozmixovanou směs z červené řepy s jablečným octem, medem, uzenou paprikou, hořčičným práškem, solí, pepřem a zbylou vodou. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo v jednotný celek.
  5. Směs přiveďte k varu, poté snižte plamen a nechte vařit 15–20 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
  6. Sejměte z ohně a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí nalijte kečup do sterilizované skleněné nádoby a skladujte v lednici po dobu až dvou týdnů.
Doporučený článek:  Nejlepší švestková povidla připravíme pouze ze dvou ingrediencí

Kečup z červené řepy lze použít různými způsoby a přidat jím tak do jídla extra chuť a živiny. Představuje skvělý dip k chipsům nebo zelenině. Dá se s ním také marinovat maso nebo ho můžete přidat do burgerů. Zkuste ho také místo zálivky do salátu společně s olivovým olejem a balzamicem.

Zdroj: https://www.sainsburys.co.uk/gol-ui/recipes/beetroot-ketchup
.

Doporučené články