Kečup z červené řepy je lahodná a zdravá alternativa tradičního kečupu z rajčat. Je to perfektní způsob, jak přidat do jídla nějaké další živiny, a přitom si stále užívat klasickou chuť kečupu. V tomto článku vás provedeme procesem výroby vlastního kečupu z červené řepy a prozkoumáme jeho výhody a různé způsoby použití.
Červená řepa je kořenová zelenina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, folátů, draslíku a vitamínu C. Červená řepa také obsahuje dusičnany, které jsou spojovány se snížením krevního tlaku a zlepšením sportovního výkonu. Kečup z červené řepy má také nižší obsah cukru a soli než tradiční rajčatový kečup, takže je zdravější.
Jak připravit kečup z červené řepy
Výroba kečupu z červené řepy je snadná a vyžaduje jen pár ingrediencí. Zde je to, co budete potřebovat:
Ingredience:
- 4 středně velké červené řepy, oloupané a nakrájené,
- 1 nakrájená cibule,
- 2 nakrájené stroužky česneku,
- 1/2 šálku jablečného octa,
- 1/4 šálku medu,
- 1 lžička uzené papriky,
- 1 lžička hořčičného prášku,
- 1/2 lžičky mořské soli,
- 1/4 lžičky černého pepře,
- 1/2 šálku vody.
Postup:
- Do velkého hrnce přidejte nakrájenou červenou řepu, cibuli a česnek s půl šálkem vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 20 minut, nebo dokud červená řepa nezměkne.
- Sejměte z plotýnky a nechte několik minut vychladnout.
- Přeneste směs do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- Ve stejném hrnci smíchejte rozmixovanou směs z červené řepy s jablečným octem, medem, uzenou paprikou, hořčičným práškem, solí, pepřem a zbylou vodou. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo v jednotný celek.
- Směs přiveďte k varu, poté snižte plamen a nechte vařit 15–20 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
- Sejměte z ohně a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí nalijte kečup do sterilizované skleněné nádoby a skladujte v lednici po dobu až dvou týdnů.
Kečup z červené řepy lze použít různými způsoby a přidat jím tak do jídla extra chuť a živiny. Představuje skvělý dip k chipsům nebo zelenině. Dá se s ním také marinovat maso nebo ho můžete přidat do burgerů. Zkuste ho také místo zálivky do salátu společně s olivovým olejem a balzamicem.
Zdroj: https://www.sainsburys.co.uk/gol-ui/recipes/beetroot-ketchup