Papriky patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Někdy je přesto lepší se jim vyhnout

Papriky, i když jsou velmi zdravé a obsahují spoustu vitamínů, se mnoha lidem ke konzumaci nedoporučují. Kontraindikací konzumace této zeleniny jsou totiž nemoci jako například revmatoidní artritida, syndrom dráždivého tračníku a Crohnova choroba. Proč by se pacienti s těmito nemocemi měli paprice vyhýbat?

Papriky jsou zdravé, ale ne pro každého

Papriky jsou skutečnou vitamínovou bombou. Obsahují cenné polyfenoly, které mohou chránit před rakovinou, antioxidanty, vitamíny a minerály. V paprice najdeme vitamín A, E, skupiny B, draslík a betakaroten. Známá je také pro svůj vysoký obsah vitamínu C, kterého obsahuje až pětkrát víc než citron. Tak proč by se jí měli někteří lidé vyhýbat?

Doporučený článek:  Tresku si zamilují děti i dospělí. Lahodné maso nabité zdravím patří do jídelníčku každý den

Paprika patří do čeledi lilkovitých rostlin. Do této skupiny patří kromě papriky také například rajčata, lilky, brambory a kustovnice čínská. Konzumace papriky se nedoporučuje pacientům s oslabenou imunitou, střevními potížemi a prosakujícím střevem. Další kontraindikací jsou autoimunitní onemocnění a revmatoidní artritida, syndrom dráždivého tračníku a Crohnova choroba.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč působí problémy?

Proč je nemohou někteří pacienti konzumovat, když jsou tolik zdravé? Hlavními viníky jsou alkaloidy, lektiny a kalcitriol. Alkaloidy a lektiny mohou dráždit sliznice a způsobovat žaludeční potíže. Kromě toho mohou tkáně, které s nimi přišly do kontaktu, nabobtnat a štípat. Kalcitriol, derivát vitamínu D, zase může způsobit usazování vápníku v kloubech, což zase může přispívat k rozvoji kloubních onemocnění.

Doporučený článek:  Cibule je přírodní antibiotikum, každý druh působí příznivě na zdraví

Velké množství papriky v jídelníčku se nedoporučuje lidem, kteří trpí selháním ledvin nebo jinými nemocemi souvisejícími s prací tohoto orgánu. To vše proto, že paprika je bohatá na draslík. Obsahuje ho až 250 mg na 100 gramů. Toxické účinky paprik lze však alespoň do jisté míry minimalizovat. Nejšetrnější jsou zralé a jen mírně měkké papriky. Vhodná je také tepelná úprava.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/bell-peppers, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997428/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-paprika, https://www.britannica.com/dictionary/paprika, https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/calcitriol, https://www.cambridge.org/core/books/potato-in-the-human-diet/glycoalkaloids-proteinase-inhibitors-and-lectins/F145E454DB6EF67A67381871286DE2C3, https://foodstruct.com/list/foods-high-in-potassium-k
.

Doporučené články