Ovocné lupínky se mnohdy zdravě jenom tváří. Mohou být horší než smažené brambůrky

I když je na baleních velkým písmem napsáno „bez cukru“, „bio“ nebo „eko“, nemusí to ještě znamenat, že je tento výrobek vhodný pro naše zdraví. Jak tomu tedy vlastně je? Jsou ovocné lupínky opravdu zdravější než klasické bramborové chipsy?

Jsou opravdu tak zdravé?

V porovnání se zmíněnými bramborovými chipsy představují určitě menší zlo právě ovocné lupínky. Ty bramborové obsahují obrovské množství tuku, soli a zvýrazňovačů. Průzkum trhu provedený v Německu však ukázal, že pouze tři z tuctu testovaných ovocných lupínků dostupných na trhu měly jednoduché a vhodné složení. Zbytek obsahoval sůl, tuk a velké množství cukru.

Proto pokud se snažíte udržet si štíhlou linii nebo chcete takový pamlsek nabídnout dětem, je nejlepší si ovoce nasušit doma. Pak přesně víte, že ovoce není plné chemie a různých konzervantů. Kupované ovocné lupínky bývají často ošetřeny sladidly nebo tukem. Vždy proto věnujte pozornost čtení etiket na výrobcích.

Zdroj obrázku: Freepik

Váha a ovocné lupínky

Teorie, že ovocné lupínky budou méně kalorické než bramborové lupínky, může být dalším mýtem, kterému snadno uvěříme. Ovoce přirozeně obsahuje fruktózu, což je přírodní jednoduchý cukr, který by neměl být konzumován ve velké míře. Kalorický obsah banánových lupínků je až 519 kcal ve 100 gramech, což lze přirovnat k jedné velké šišce s polevou nebo celou tabulkou mléčné čokolády.

Samozřejmě že ovocné lupínky mají také své výhody. Ovoce je přece plné vlákniny a vitamínů. Banány například jsou skvělým zdrojem draslíku a hořčíku, jablka jsou zase vitamínovou bombou obsahující spoustu vitamínu B6 a ten je zodpovědný za správné fungování mozku. Jsou navíc snadno přenosné, proto se hodí jako občerstvení na cesty, do školy nebo práce. A určitě jsou skvělou alternativou k obyčejným sladkostem.

Zdroj: https://www.snackfirst.com/blogs/articles/are-vegetable-or-fruit-chips-really-healthy
.

Doporučené články