Oloupat papriky jde i bez škrabky. Tyto metody si chválí i profesionální kuchaři

Křupavé papriky jsou nejen zdravé, ale také barevné a chutné zpestření mnoha pokrmů. Existují recepty a situace, kdy je zásadní jejich oloupání. Škrábání škrabkou nebo nožem je zdlouhavé a náročné, naštěstí existují i jednodušší způsoby. Pod slupkou se navíc schovává velká část prospěšných látek, takže opatrnost je namístě.

Proč papriky loupat?

Paprika je poměrně těžko stravitelná, takže s její konzumací mívají problém malé děti, senioři a lidé trpící problémy s trávicím traktem. S tím může oloupání pomoci. Navíc se musí loupat při přípravě polévek a gulášů nebo balkánského ajvaru. Nejlépe k odstranění slupky poslouží horká voda, stejně jako je tomu u loupaných rajčat. Připravte si dostatečně velký hrnec, aby se do něj vešlo tolik zeleniny, kolik potřebujete k přípravě požadovaného pokrmu.

Hrnec zalijte vodou a přiveďte k varu. Opatrně vložte dovnitř papriky. Pokud nejsou zcela ponořené, pravidelně je otáčejte, aby horká voda působila rovnoměrně. Celý proces by neměl trvat déle než minutu. Pomocí děrované naběračky vyjměte zeleninu z vody a prudce ji zchlaďte studenou vodou. Pak bez problémů odstraníte slupku.

Zdroj obrázku: Freepik

V mikrovlnné i klasické troubě

Další možností loupání paprik je mikrovlnná trouba. Papriky stačí dát na dvě minuty a ohřát je na nejvyšší výkon. Změknou a nožíkem je pak snadno oloupete. Mnoho kuchařů ale preferuje loupání s pomocí trouby, ačkoliv je tato metoda časově nejnáročnější. Před zpracováním také musíte papriky řádně připravit.

Semínka vydlabejte a zeleninu rozkrájejte na menší kousky. Mezitím rozehřejte troubu na 180 až 200 °C. Papriky položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte trochou olivového oleje. Dejte je péct do rozpálené trouby na 15 až 20 minut. Díky tomu půjde dužina krásně sloupnout a papriky se nespálí, zato získají zajímavější chuť a výraznější aroma.

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-peel-red-peppers-without-roasting-them-article
.

Doporučené články