Dva šálky kávy si bez výčitek může dopřát každý. Prokazatelně předcházejí selhání ledvin

Vědci z lékařské fakulty na Univerzitě Johnse Hopkinse ve Spojených státech opět dokázali, že známý a oblíbený nápoj má mimořádně prospěšné vlastnosti. Tentokrát se ukázalo, že lidé, kteří pravidelně sahají po šálku kávy, mají menší pravděpodobnost selhání ledvin.

Pravidelné pití

O prospěšných vlastnostech kávy se mluví už dlouho a novější výzkum vědců z americké univerzity jen potvrzuje, že by neměla chybět v každodenním menu. Díky přítomnosti kofeinu má káva stimulační účinek na tělo, díky čemuž máme po jejím vypití více energie a motivace jednat a dokážeme se snáze soustředit. Pod jejím vlivem náš tlak mírně stoupá, srdeční frekvence se zrychluje a okysličuje se nám tělo.

Doporučený článek:  Rýži ozvláštní koření nebo zelenina, ze zbývající přílohy můžete vytvořit zcela jiný pokrm

Ukázalo se také, že káva má příznivý vliv na trávení a metabolismus. To však není všechno, protože jak uvádějí vědci, pití kávy také přispívá ke snížení rizika akutního selhání ledvin. Kofein má příznivý vliv na mnohé aspekty našeho zdraví. Pravidelné pití kávy pomáhá předcházet chronickým onemocněním, jako je diabetes 2. typu nebo kardiovaskulární onemocnění.

Zdroj obrázku: Freepik

Přelomový výzkum

V této studii se vědci podívali na podrobnou dokumentaci 14 000 lidí, jejichž průměrný věk byl 54 let. Údaje byly shromažďovány sedmkrát v průběhu 24 let. Ukázalo se, že akutní selhání ledvin bylo diagnostikováno u 1694 lidí z celé skupiny. Tito lidé sdíleli konkrétní vlastnost, kterou výzkumníci zaznamenali po zohlednění faktorů, jako je životní styl, celkové zdraví, dieta a užívané léky.

Doporučený článek:  Skyr je výborným zdrojem vápníku a bílkovin. Sáhnout po něm mohou sportovci i lidé na dietě

Zjistilo se, že konzumenti kávy měli o 11–15 procent nižší pravděpodobnost akutního selhání ledvin než ti, kteří kávu vůbec nepili. Co je zajímavé, výsledky studie potvrdily, že záleží na množství konzumované kávy. Nejnižší riziko selhání ledvin bylo u lidí, kteří pili dva až tři šálky kávy denně. Bylo to až o 22 procent méně než u lidí, kteří nebyli milovníky kávy.

Zdroj: https://studyfinds.org/drinking-coffee-kidney-damage/, https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2022-06-07/coffee-is-kind-to-your-kidneys, https://scitechdaily.com/drinking-coffee-can-reduce-your-risk-of-kidney-injury-by-23/m https://scitechdaily.com/drinking-coffee-can-reduce-your-risk-of-kidney-injury-by-23/, https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/coffee-consumption-linked-to-reduced-risk-of-acute-kidney-injury-study-finds, https://www.hopkinsmedicine.org/news/stories/caffeine_memory.html, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you, https://ictr.johnshopkins.edu/news_announce/coffee-consumption-linked-to-reduced-risk-of-acute-kidney-injury-study-finds/
.

Doporučené články