Oblíbené, ale škodlivé. Málokteré produkty s tělem tolik zamávají jako milované uzeniny

Uzeniny jsou velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Přidat je do sendviče, k snídani nebo večeři je velmi jednoduché. Odborníci na výživu upozorňují, že uzeniny by neměly být základem každodenního jídelníčku. Můžete si je vychutnat příležitostně, ale rozhodně ne pravidelně. Při pravidelné konzumaci mohou uzeniny poškodit vaše zdraví!

Konzumace uzenin není dobrá pro aterosklerózu a cholesterol

Vysoký LDL cholesterol je častou příčinou vzniku aterosklerózy. Obojí je velmi nebezpečné a může vést k mrtvici. Uzeniny se vyrábí z tučných částí masa. Jestli si chcete užít svou oblíbenou chuť bez ohrožení vlastního zdraví, měli byste si dát raději libové maso (kuřecí, krůtí, telecí). Tuk, který obsahují uzeniny, negativně ovlivňuje zdraví kardiovaskulárního systému.

Vepřové, hovězí, jehněčí, zvěřina i vnitřnosti jsou bohaté na puriny. Tyto složky přispívají ke vzniku onemocnění jménem dna. Pacienti s touto nemocí musí dodržovat dietu s nízkým obsahem purinů. Měli byste se uzeninám proto vyhýbat, pokud se nechcete potýkat s touto nemocí. Úžasnou variantou je libové maso, které mohou jíst příležitostně i pacienti s dnou.

Zdroj obrázku: Freepik

Uzeniny ničí játra a podporují cukrovku

Mnoho lidí (včetně dětí) má problémy s játry. V takovém případě musí dodržovat tzv. jaterní dietu. Ta je založena na lehce stravitelných jídlech a malém množství tuku. Povoleno je pouze libové maso z kuřecího, krůtího, telecího nebo králičího masa. Uzeniny játra příliš zatěžují, protože jsou hodně tučné. Nadměrná konzumace tučného masa může problémy s játry vyvolat.

Častá konzumace uzenin a tučného masa může vést také ke vzniku cukrovky. Do šunek, uzenin a paštik se přidává hodně cukru nebo sirupů. Kvůli obsahu tuků a cholesterolu by se těmto produktům měli vyhýbat také diabetici. Skvělou alternativou je opět libové maso. Nejlepší je vařené drůbeží maso. Když si vychutnáte uzeniny nebo paštiku jednou za čas, nic vám neudělají. Nesmíte ale tyto produkty konzumovat pravidelně.

Zdroj: https://clf.jhsph.edu/projects/technical-and-scientific-resource-meatless-monday/meatless-monday-resources/meatless-monday-resourcesmeat-consumption-trends-and-health-implications
.

Doporučené články