Nezdravý cukr nahradí xylitol nebo stévie

Cukr patří mezi zabijáky vypracované postavy a je příčinou rozvoje mnoha chorob včetně metabolických poruch, kardiovaskulárních onemocnění nebo cukrovky. Vysoký příjem rafinovaného cukru nepřináší tělu žádné benefity, pouze negativa. Ale žít zcela bez cukru a sladké chuti? To jen tak nikdo nedokáže, navíc cukr nelze zcela vyřadit z jídelníčku, protože je motorem pro mozek. Jak tedy žít zdravěji, přitom si užít sladké dobroty? Vyzkoušejte vhodnější alternativy.

Cukr byl vzácný

Doby, kdy byl cukr v domácnostech v homolích a uchovával se v nádobách na horší časy, protože byl vzácný, jsou dávno pryč. Dnes se vyrábí pomocí nejnovějších technologií a stojí pár korun. Nachází se ve většině potravin včetně uzenin a je hrozbou. Běžný bílý cukr se přitom může nahradit zdravějším medem, který má vyšší sladivost. Při pečení nebo slazení se používá minimálně o třetinu nižší dávka, než je uvedená pro cukr. Med navíc obsahuje přínosné antioxidanty a vitamíny, ale při dietě rozhodně vhodný není.

Doporučený článek:  Při pěstování okurek je důležité dbát, které plodiny rostou vedle nich
Zdroj obrázku: Freepik

Stévie pouze špetku

Čím tedy sladit, když med má na přibírání kil stejný efekt jako cukr? Stévie je tou nejlepší volbou. Stévie sladká je rostlina původem z tropických a subtropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. Bylina má léčivé účinky, současně má vysokou sladivost. Výhodou je, že výtažky ze stévie neobsahují žádné kalorie a nezpůsobují vznik zubního kazu. Stévií mohou sladit rovněž diabetici. Vzhledem k vyšší sladivosti, než má běžný bílý cukr, se používá pouze čtvrtinová dávka. Do kávy a čaje postačuje přidat opravdu jen špetku.

Doporučený článek:  Pravidelné čištění domácími prostředky udrží plynový sporák v perfektním stavu

Pozor na xylitol při pečení

Dalším populárním výrobkem, který umožňuje slazení, je xylitol. Běžně se získává z březové mízy, taktéž z dubové nebo z kukuřičných klasů. Xylitol nelze vyrobit v domácím prostředí. Obsahuje o 40 procent méně kalorií než klasický cukr, ale pozor, nemůže se používat při pečení kynutých těst. Vzhledem ke svým vlastnostem by totiž těsto nevykynulo. Xylitolu se též musí zřeknout lidé trpící na trávicí obtíže, zejména při podrážděné sliznici žaludku, protože má laxativní vlastnosti.

Zdroj: https://bakestarters.com/blogs/education/12-healthier-white-sugar-substitutes
.

Doporučené články