Milují moje dezerty, ale po několik měsíců si na ně musí nechat zajít chuť. Buď ať si něco sladkého koupí v obchodě, nebo ať vydrží. Není to proto, že bychom snad trpěli nadváhou, ani to není proto, že bych kvůli cenám elektřiny neměla na provoz horkovzdušné trouby. Důvod, proč nechci nic péct, je mnohem banálnější.
Trouba je topení
Manželovi nebo mým dětem to v první chvíli nedošlo. Důvod, proč teď po několik měsíců nechci nic péct, není proto, že bych jim snad nechtěla udělat radost a potěšit jejich chuťové pohárky. Musela jsem jim vysvětlit, že trouba v kuchyni je vlastně takové malé topení. A protože bydlíme v menším bytě, klimatizaci nemáme a venkovní teploty stoupají, je nesmysl troubu v těchto dnech zapínat.
Chcete mít doma snesitelně?
Dala jsem jim na výběr. Buď se postavím do kuchyně, zapnu troubu a připravím jim moučník – a doma teplota poletí nahoru – nebo se prostě budou muset bez mých vyhlášených dezertů obejít. Pochopili mé důvody a akceptovali, že zapínat troubu v horkých dnech je nesmysl. Bydlíme v menším bytě, hned pod střechou, a i když se snažím správně větrat, stínit okna či udržovat doma optimální vlhkost, nic nepomáhá. Prostě je třeba následující měsíce nějak přežít. A zvyšovat teplotu zapínáním trouby je ta největší hloupost.

Chci přežít
Nejde jenom o teplotu v bytě, ale i v samotné kuchyni. Pokud bych v ní měla připravovat něco sladkého v troubě, bylo by tam doslova nesnesitelně. Nechci se kvůli jejich rozmlsaným jazýčkům týrat. Chci ta horka bez úhony přežít.
V zimě kdykoliv
Naopak je to zima, kdy tak trochu měníme svůj jídelníček a nezdráhám se péct různé dezerty, stejně jako připravuji řadu jídel ne na sporáku, ale v troubě. Využívám toho, že trouba funguje tak trochu jako topení. A tak tedy když už ji zapnu, proč dokonale nevyužít její teplo. Sice její provoz pochopitelně něco stojí, ale na druhou stranu, o to ušetříme na klasickém vytápění.
Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek Lenky F.