Křupavost nakládaným okurkám zajistí správně připravený nálev i způsob skladování

Kašovité a měkké nakládané okurky mohou být zklamáním, když jsme očekávali lahodné křupnutí. Struktura okurek je důležitou vlastností, a když se ukáže jako kašovitá, lze to připsat několika faktorům. Pojďme prozkoumat některé běžné příčiny kašovitých nakládaných okurek.

Vše začíná správným výběrem okurek

Významnou roli hraje kvalita okurek, které si vyberete pro nakládání. Pokud použijete přezrálé nebo měkké okurky, je pravděpodobnější, že se během procesu nakládání stanou kašovitými. Je důležité vybrat pevné, čerstvé okurky s křupavou texturou. Vyhněte se proto hnojení okurek přírodními hnojivy po fázi květu, a obzvláště potom, co již rostlina vytváří plody.

Doporučený článek:  Mrkvové hnojivo dodá toulcovce na jaře energii k růstu a tvorbě květů

Další základní složkou v procesu nakládání představuje sůl, která pomáhá vytahovat vlhkost z okurek. Použití příliš malého množství soli tak může vést k nadměrnému zadržování vody, což vede ke kašovitým okurkám. Naopak použití příliš velkého množství soli může okurky nadměrně dehydratovat, takže jsou pak ve výsledku také měkké a kašovité. Solný roztok používaný k nakládání okurek by měl být správně vyvážený. Obvykle se skládá z vody, octa a soli, někdy s přidáním koření nebo bylinek. Pokud je kyselost nálevu příliš nízká, může to přispět k měkčí struktuře nálevu. Kyselina pomáhá udržovat pevnost okurek inhibicí enzymů odpovědných za rozklad jejich buněčných stěn.

Doporučený článek:  Bramborové placky z trouby jsou chutné a křupavé stejně jako smažené. A prospívají našemu trávení
Zdroj obrázku: Freepik

Správné nakládání je základ

Nakládání je proces, který vyžaduje čas. Pokud okurky nenecháme ve slaném nálevu dostatečně dlouho, nemusí plně absorbovat chutě a správně ztuhnout. Pro dosažení požadované textury je důležité dodržovat doporučenou dobu kvašení uvedenou v konkrétním receptu, podle kterého postupujete.

Po nakládání je důležité také správné skladování, aby se zachovala textura okurek. Pokud jsou okurky skladovány při pokojové teplotě nebo v teplém prostředí, mohou časem změknout. Nakládané okurky by proto měly být skladovány nejlépe v lednici, aby se zachovala jejich struktura a prodloužila se jejich trvanlivost.

Zdroj: https://www.theprairiehomestead.com/2016/08/crispy-crunchy-pickles.html
.

Doporučené články