Nadýmání po fazolích už nebude problém. Pomůže bobkový list nebo jiné koření

Fazole všech barev jsou velmi zdravé a chutné. Bohužel hodně lidí se jim vyhýbá, protože mají strach z nadýmání. Pravdou je, že vás tato nepříjemnost vůbec nemusí potkat. Stačí, když se naučíte fazole správně vařit. Osvědčený trik vám pomůže, abyste si je mohli vychutnat bez vedlejších účinků. Kromě toho se také podíváme na to, proč byste fazole neměli vynechávat ze svého jídelníčku.

Proč jíst pravidelně fazole?

Všichni si uvědomujeme, že jsou fazole zdravé. Víte, proč tomu tak je? Fazole patří mezi luštěniny a stejně jako jiné druhy luštěnin obsahují vysoké nutriční hodnoty. Při jejich konzumaci doplníte do těla draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, kyselinu listovou a mnoho aminokyselin. Jestli máte problémy s nedostatkem železa nebo jiných složek, měli byste je začlenit do jídelníčku.

Doporučený článek:  Vaření nových brambor má svá pravidla

Kdo by fazole neměl konzumovat?

I přes jejich zdravotní benefity existují lidé, pro které tyto luštěniny doopravdy nejsou vhodné. Fazole mohou způsobit zažívací problémy u lidí, kteří trpí gastroezofageálním refluxem, ledvinovými kameny nebo onemocněním slinivky břišní. Pro ostatní jsou naprosto zdravé. Stabilizují krevní tlak a podporují hubnutí, takže si díky nim udržíte štíhlou linii.

Zdroj obrázku: Freepik

Jednoduchý trik při vaření fazolí

Při vaření fazolí byste měli dát do vody jednu tajnou přísadu. Díky ní nebudete bojovat s nadýmáním. Fazole nechte před vařením přes noc namočené, potom je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a vhoďte do vroucí vody. Do hrnce přidejte bobkový list a nechte luštěniny uvařit. Nejenže bobkové listy potlačí specifickou vůni fazolí, ale také se potom nebudete cítit jako balónek.

Doporučený článek:  Při domácím konzervování ovoce a zeleniny se nabízí hned čtyři možnosti

Nejlepší způsob vaření fazolí

Luštěniny je ideální vařit jen několik minut. Vodu osolte až na konci vaření, protože i to může ovlivnit pozdější zažívací potíže. Jestli chcete předejít nadýmání a nemáte po ruce bobkový list, můžete při vaření použít také lžičku kmínu, snítku čerstvého kopru nebo pár snítek rozmarýnu. Tato koření budou mít stejné účinky a zbaví luštěniny nepříjemných vlastností.

Zdroj: https://foodal.com/knowledge/how-to/cook-beans-reduce-gas/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320192, https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-beans-legumes, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-why-beans-are-good-for-health
.

Doporučené články