Chutné a zdravé pomazánky jsou hotové během chviličky, ideální jsou ke svačině i večeři

Hledáte alternativu k sýrům a studenému masu? Nebo možná omezujete živočišné produkty a hledáte náhradu za lahodné sádlo se škvarky? Na těchto alternativách si pochutnáte a jsou navíc mnohem zdravější.

Lahodná svačinka z fazolí

Luštěniny jsou neocenitelným zdrojem rostlinných bílkovin a řady dalších látek, třeba vitamínů skupiny B nebo provitamínu A, z minerálů například vápníku. Pomazánka z nich nahradí sádlo se škvarky. Potřebujete na ni:

  • 1 plechovku bílých fazolí,
  • 2 malé cibule nebo 1 velkou (může být šalotka),
  • 2 lžíce rostlinného oleje,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • petržel pro ozdobení.
Doporučený článek:  Ze zbylých vařených brambor lze připravit noky, placky nebo zapečenou směs

Přeceďte fazole, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky, osmažte ji v rostlinném oleji. Osolte a opepřete. Ke smažené cibuli přidejte fazole a ještě chvilku lehounce dosmažte. Vzniklou směs nechte zchladnout. Protlačte vlažnou směs lisem na brambory nebo rozemelte v mixéru.

Připadá-li vám pasta příliš suchá, přidejte trochu šťávy scezené z konzervovaných fazolí.

Zdroj obrázku: Freepik

Tuňákové sendviče

Skvělým způsobem, jak si připravit rychlé, výživné občerstvení pro každý den, je tuňákovo-vaječný sendvič. Tuňák je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, vejce zase vitamínu A a D. Připravte si toastový chléb a dále:

Doporučený článek:  Červená řepa má rozhodně co nabídnout. Pečená v troubě zachutná i největším odpůrcům této zeleniny

Na vaječnou pomazánku:

  • 4 vejce natvrdo.
  • 2 lžíce majonézy.
  • 2 lžíce pažitky.
  • 2 lžíce strouhaného sýra.
  • sůl, pepř.

Na tuňákovou pomazánku:

  • plechovku drceného tuňáka,
  • 1 lžíci majonézy.
  • 1 lžičku dijonské hořčice,
  • polovinu cibule,
  • sůl, pepř,
  • špetku chilli,
  • hrst kopru.

Na vaječnou pomazánku nastrouhejte na hrubém struhadle vejce natvrdo, dejte do misky, přidejte majonézu, strouhaný sýr, nadrobno nasekanou pažitku, promíchejte. Na pomazánku z tuňáka použijte drcené maso tuňáka z konzervy, přidejte hořčici, polovinu nadrobno nasekané cibule, chilli a kopr. Lehce promíchejte. Mažte plátky toastového chleba střídavě vaječnou a tuňákovou pomazánkou a vrstvěte na sebe.

Zdroj: https://www.mykeuken.com/2021/06/white-bean-paste.html, https://panlasangpinoy.com/tuna-sandwich-spread/, https://www.mydukandiet.com/recipes/egg-paste.html
.

Doporučené články