Hledáte alternativu k sýrům a studenému masu? Nebo možná omezujete živočišné produkty a hledáte náhradu za lahodné sádlo se škvarky? Na těchto alternativách si pochutnáte a jsou navíc mnohem zdravější.
Lahodná svačinka z fazolí
Luštěniny jsou neocenitelným zdrojem rostlinných bílkovin a řady dalších látek, třeba vitamínů skupiny B nebo provitamínu A, z minerálů například vápníku. Pomazánka z nich nahradí sádlo se škvarky. Potřebujete na ni:
- 1 plechovku bílých fazolí,
- 2 malé cibule nebo 1 velkou (může být šalotka),
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- sůl a pepř podle chuti,
- petržel pro ozdobení.
Přeceďte fazole, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky, osmažte ji v rostlinném oleji. Osolte a opepřete. Ke smažené cibuli přidejte fazole a ještě chvilku lehounce dosmažte. Vzniklou směs nechte zchladnout. Protlačte vlažnou směs lisem na brambory nebo rozemelte v mixéru.
Připadá-li vám pasta příliš suchá, přidejte trochu šťávy scezené z konzervovaných fazolí.
Tuňákové sendviče
Skvělým způsobem, jak si připravit rychlé, výživné občerstvení pro každý den, je tuňákovo-vaječný sendvič. Tuňák je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, vejce zase vitamínu A a D. Připravte si toastový chléb a dále:
Na vaječnou pomazánku:
- 4 vejce natvrdo.
- 2 lžíce majonézy.
- 2 lžíce pažitky.
- 2 lžíce strouhaného sýra.
- sůl, pepř.
Na tuňákovou pomazánku:
- plechovku drceného tuňáka,
- 1 lžíci majonézy.
- 1 lžičku dijonské hořčice,
- polovinu cibule,
- sůl, pepř,
- špetku chilli,
- hrst kopru.
Na vaječnou pomazánku nastrouhejte na hrubém struhadle vejce natvrdo, dejte do misky, přidejte majonézu, strouhaný sýr, nadrobno nasekanou pažitku, promíchejte. Na pomazánku z tuňáka použijte drcené maso tuňáka z konzervy, přidejte hořčici, polovinu nadrobno nasekané cibule, chilli a kopr. Lehce promíchejte. Mažte plátky toastového chleba střídavě vaječnou a tuňákovou pomazánkou a vrstvěte na sebe.
Zdroj: https://www.mykeuken.com/2021/06/white-bean-paste.html, https://panlasangpinoy.com/tuna-sandwich-spread/, https://www.mydukandiet.com/recipes/egg-paste.html