Na zdraví! Červené víno je skvělou volbou hned z několika důvodů

Při přípitku si lidé přejí zdraví, je tomu ale v případě alkoholu opravdu tak? Někteří lidé nepochybují, že červené suché víno je nejzdravější volbou z mnoha důvodů. Zejména je zdrojem antioxidantů, současně obsahuje menší množství kalorií. V jakých situacích je víno lékem? Kdy je vhodnější se sklenky alkoholu naopak vzdát, protože účinky mohou zdraví ohrozit?

Červené víno jako lék?

Odpovědět na tuto otázku se zdráhají i odborníci, protože je známo, že ve Francii se popíjí víno ve velkém a země vykazuje nejnižší výskyt kardiovaskulárních chorob. Podle jednoho z francouzských výzkumů na toto téma dokonce neškodí pití dvou až pěti sklenic vína, protože riziko srdečních chorob je pak až o 40 procent nižší. Podle vědců je to dáno tím, že červené víno zvyšuje „správný“ cholesterol a naopak snižuje „škodlivý“, navíc obsažené antioxidanty mají protizánětlivý a antikoagulační potenciál. Podle Evropské kardiologické společnosti však není dobré pít více než 10–20 gramů čistého alkoholu denně, což odpovídá maximálně dvěma sklenkám.

Doporučený článek:  Umělá sladidla mají nahradit nezdravý cukr, ve skutečnosti mohou škodit ještě víc
Zdroj obrázku: Freepik

I malé množství alkoholu škodí

Názor vědců z druhé strany bariéry tvrdí naprostý opak a vyvrací takzvaný „francouzský paradox“, podle nich totiž škodí alkohol v jakémkoli množství, protože potenciálně poškozuje játra a srdce. Závěry vypracované studie pak argumentují, že už jedna sklenka vína nebo jedno pivo denně zvyšuje riziko fibrilace srdečních síní o 16 procent, při dvou nápojích dokonce o 36 procent oproti naprostým abstinentům. Jak se tedy k pití červeného vína postavit? Jednoznačně je namístě umírněnost.

Správnou volbou je červené suché

A jaké víno pro obezřetné pití volit? Podle lékařů je nejzdravější variantou suché červené víno, které obsahuje léčivé polyfenoly. Oproti bílému jich červené obsahuje až 10krát více, nadto jsou přítomné minerály jako železo nebo draslík. Pití červeného vína současně zlepšuje trávení, zvyšuje prokrvenost cév, reguluje krevní tlak a pomáhá okysličovat organismus. Odborníci dále poukazují na vliv červeného vína na likvidaci volných radikálů v těle nebo harmonizaci hladiny glukózy v krvi.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635
.

Doporučené články