Mrazení potravin má pravidla. Některé změní chuť a konzistenci

Zamrazování potravin je skvělý způsob, jak zredukovat plýtvání a také ušetřit spoustu času u přípravy a nakupování jídla. Ne všechny potraviny je ale vhodné mrazit. Existují výjimky, které změní svou konzistenci, chuť či kvalitu. U některých jídel může být zmrazení přímo nebezpečné. Jakými zásadami byste se tedy u zamrazování měli řídit? To a ještě více se dozvíte v dnešním článku.

Zelenina, ovoce či džus: zamrazit, či nezamrazit?

Zelenina, co se zamrazování týče, může být poměrně kontroverzní. Přitom je to ale jedna z mála potravin, které si i v tomto stavu zachovají živiny a většinou se zamrazovat vyplatí. I u ní ale existují výjimky. Pozor byste si měli dát obzvláště na zeleninu s vysokým obsahem vody. Ta při změně skupenství začne krystalizovat a naprosto tak změní konzistenci a chuť. Mezi zeleninu, která se do mrazáku nehodí, patří například okurka, rajče či salát. Brambory byste do mrazáku také dávat neměli, tady je tomu tak ale kvůli vysokému obsahu škrobu.

Doporučený článek:  Sušené ovoce je ideální mlsání na celou zimu. Nachystat lze různé druhy, postup je snadný

S ovocem je to podobně. Rozhodně byste neměli zamrazovat citrusy, meloun nebo třeba hrozny. To stejné pak platí i pro džusy. Ať už se bavíme o těch čerstvě vymačkaných nebo předpřipravených. Částice v nich krystalizují a mění tak chuť.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak je to s živočišnými produkty

Produkty, které byste zmrazovat neměli, jsou hlavně ty mléčné. Často u nich totiž dojde k oddělení složky tuku, což je nevratné. Nízkým teplotám tak nevystavujte mléko, jogurty, ale ani určité sýry. Sýry měkké, jako je třeba mozzarella, by do mrazáku neměly kvůli vysokému podílu vody. Naopak sýry tvrdé mají tendenci ještě více tvrdnout, což také není ideální.

Doporučený článek:  Voda po vaření brambor je plná živin důležitých pro rostliny

Pozor byste si měli dát i na vajíčka, a to ve všech formách. Rozhodně nezamrazujte již vařená nebo smažená vejce. U těch syrových by zase mohla prasknout skořápka. Zamrazit můžete pouze žloutek a bílek odděleně.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/gallery/foods-not-to-freeze
.

Doporučené články