Mrazák sníží množství vyhozených potravin a uspoří peníze

Všichni jsme pocítili nárůst cen potravin. Důvodem je velká inflace. Je potřeba šetřit, jak to jen lze. Ročně v České republice vyplýtvá jeden člověk přes 8 kilogramů potravin, to už je v rozpočtu znát. Nemusí tomu tak být. Potraviny lze pohodlně skladovat v mrazáku, nejedná se jen o zeleninu nebo maso. Mrazit lze téměř všechno, aniž byste se museli bát, že by to mělo vliv na chuť nebo konzistenci potravin. Zmrazit lze totiž i máslo, chléb, vejce a brambory.

Alarmující data

Plýtvání postihuje celý svět, Česká republika bohužel není výjimkou. Právě vysoké ceny mohou pomoci tento trend změnit. Nemusí se jednat o velkou změnu; postačí se naučit mrazit i jiné potraviny než jen klasickou zeleninu či maso. Příští rok tak nemusí statistiky udávat číslo 830 000 tun potravin, které se v naší republice za rok nespotřebují a následně vyhodí. Jak tedy správně skladovat potraviny v mrazáku?

Doporučený článek:  Mšice na zahradě zlikviduje obyčejné mléko

Máslo

Není nic jednoduššího než mrazit máslo. Stačí ho dát do mrazáku v původním obalu. V případě zbytků je vhodné použít uzavíratelný igelitový sáček nebo alobal tak, aby tyto obaly máslo chránily. Můžete jej uchovávat v mrazáku zhruba 3–4 týdny. Úplně stejně pak probíhá mražení margarínu, kterému stačí původní obal.

Zdroj obrázku: Freepik

Chleba

Jeden z největších zlozvyků je plývání pečivem. Staré a oschlé pečivo už nikoho neláká. Jedna z možností je staré pečivo buď rozpéct, anebo jím nakrmit kachny. Lepší ale bude chléb nakrájet a takto po částech ho dát zamrazit. Totéž platí i po rohlíky nebo ostatní pečivo. Nutné je mrazit čerstvé pečivo, které zabalíte do potravinové fólie nebo igelitu a zavážete gumičkou.

Doporučený článek:  Tip na nejlepší přípravu párků: budou mít ideální teplotu a nepopraskají

Vejce

Ano, dokonce i vejce lze mrazit. Je to výhodné, zejména když víte, že nebudete delší dobu doma, v ledničce by se mohla zkazit. Je potřeba je mrazit rozklepnutá, v sáčku nebo uzavíratelné krabičce, skořápku by mráz mohl poškodit.

Brambory a čerstvá zelenina

Nikdy do mrazáku nedávejte syrové brambory. Nějakým způsobem upravené, například vařené, už tam můžou. Nejlepší na uskladnění je krabička s uzávěrem a po rozmrazení budou chutnat jako čerstvě uvařené. Česnek, cibuli a zázvor je možné mrazit oloupané a nakrájené. V malých krabičkách bude zelenina vždy k dispozici.

Zdroj:https://www.hubbub.org.uk/15-freezer-friendly-foods
.

Doporučené články