Mozzarella vynikne v italských pokrmech i tuzemských receptech

Italové jsou známí svou jedinečnou gastronomií. Jejich speciality těší strávníky po celém světě. Jen těžko si představit život bez pizzy či těstovin. Ale také italských salámů či sýrů, mezi kterými se vyjímá jeden konkrétní – mozzarella. Dokonale jemný sýr se používá ve studené i teplé kuchyni, nechybí na zmiňované pizze nebo v těstovinách. Mozzarella je součástí též dalších receptů, mimo jiné také jihoitalských panzerotti či obložené focaccia a v sendvičích. Proč sáhnout po mozzarelle a čím je unikátní?

Doporučený článek:  Kažení nakládaných okurek předejde správné zalití nálevem, důkladné napěchování a cukr

Italská mozzarella namísto goudy

V tuzemsku patří mezi nejoblíbenější žluté sýry, mezi které se řadí eidam, gouda, madeland či kaškaval, jedná se o přírodní výrobky z kravského mléka. Oproti tomu mozzarella je sýr, který zaujme jemností, ale taktéž zcela bílou barvou. Mozzarella je zdravá a obsahuje o poznání méně kalorií než tvrdé sýry. Pro svou krémovou chuť nachází místo v zeleninových salátech, v těstovinách i na pizze. V čem tkví oblíbenost tohoto sýru? Jedná se o nezrající syřidlový produkt z pařené hmoty, který má delikátní chuť a jedinečnou texturu.

Doporučený článek:  Řepkový olej oceníme víc než olivový. Jeho použití je univerzální
Zdroj obrázku: Freepik

Původem z Kampánie

Tradiční mozzarella pochází z jihoitalského regionu Kampánie, přičemž Mozzarella di bufala Campana se řadí na špici. Vyrábí se z plnotučného buvolího mléka, naopak v tuzemsku se dodávají na trh copy či menší koule z kravského mléka. Proč odborníci doporučují zařadit mozzarellu do jídelníčku namísto klasických tvrdých sýrů? Obsahuje asi o třetinu méně kalorií, k tomu je zdrojem vitamínů D, E, A a skupiny B, minerálů, jako jsou vápník, zinek, hořčík, draslík či fosfor, a důležitých proteinů.

Mozzarella v receptech

Nejsnazší způsob přípravy je studená a nakrájená na plátky v kombinaci s rajčaty nebo v zeleninových salátech. Lahodně se snoubí s čerstvou bazalkou. V teplých jídlech vynikne lehká chuť rozteklé mozzarelly, proto nechybí na pizzách či v lasagních. Velmi často je ingrediencí v krémových polévkách a v receptech, kde hraje hlavní roli plněná zapékaná zelenina. Hodí se rovněž do sendvičů a toastů. Mnohé jistě překvapí, že Italové přidávají mozzarellu i do dortů, sladkých jídel a palačinek.

Zdroj: https://www.cheese.com/mozzarella/
.

Doporučené články