Párky jsou milované jídlo snad všech dětí. Jejich vaření se může zdát jako nejjednodušší věc pod sluncem, ale mnoho lidí při tom dělá velké chyby. Připravují se tím o chuť a vůni. Bohužel u některého způsobu přípravy dokonce zvyšují počet toxinů, který může vést k rozvoji rakoviny. Odborníci vysvětlují, jak bychom měli párky připravovat a co rozhodně nedělat. Není to těžké, ale možná to nyní děláte úplně špatně.
Největší chyby při vaření párků
Všichni připravujeme párky tím, že je vhodíme do vroucí vody a počkáme, až budou připravené ke konzumaci. Ukázalo se, že tento postup není nejlepší. Párky by se ve skutečnosti neměly vařit, protože kvůli tomu prasknou. A vy potom ztratíte chuť a šťavnatost, kterou obsahují. Z tohoto důvodu by se nikdy neměly dávat do vroucí vody. Jestli párky vkládáte do studené vody, měli byste myslet na to, že by se voda nikdy neměla začít vařit.
Vysoké teploty pro ně nejsou nejlepší
Příliš vysoké teploty uvolňují v párcích toxické látky. Jmenují se nitrosaminy a přispívají ke vzniku rakoviny. Smažení nebo pečení párků proto také není vhodnou možností, jak si připravit chutnou snídani nebo večeři. V jídelníčku bychom měli minimalizovat potraviny, které mohou mít škodlivý vliv na naše tělo. A někdy záleží hodně i na tom, jak suroviny připravíme. Smažení není zdravé nikdy a v tomto případě to platí dvojnásob.
Jak párky správně uvařit?
Podle odborníků byste měli párky vařit ve vodě. Nesmí se ale dostat do bodu varu. Doporučují ohřát vodu asi na 75 stupňů a dbát na to, aby tuto teplotu nepřekročila. Potom do vody vložte párky a hlídejte jejich teplotu. K jídlu budou připravené ve chvíli, kdy dosáhnou 60 stupňů. Tímto postupem budete mít jistotu, že párky budou správně připravené, chutné a nebudete škodit svému zdraví. Jednou za čas si zajisté můžete tuto pochoutku dopřát a užít si chuť dětství.
Zdroj: https://how-to-boil.com/sausage/