Maso patří mezi nejhůře stravitelné pokrmy

Plný žaludek, nafouknuté břicho a ospalé oči? Některá jídla dávají tělu, jak se říká, dost zabrat. Stačí ale letmý pohled do talíře a je jasno. Vybrané potraviny jsou náročnější na trávení a ve střevech stráví delší dobu. Důsledkem usilovné práce střev je únava, kterou doprovází zívání. Která jídla jsou náročná pro střeva a mohou způsobovat otupělost? Tyhle pokrmy opravdu nejsou vhodná v době, kdy je potřeba dostatek energie a soustředění.

Osm hodin usilovné práce

Šichta pro střeva? Stručně řečeno, rozhodně po konzumaci různých druhů mas. Hovězí maso, mleté, vepřový řízek, zvěřina, pečená kachna nebo dozlatova opečené husí stehýnko jsou jídla, která jsou pro střeva nejnáročnější. Na tyto pokrmy je potřeba zapojit trávení až na osm hodin, není tedy divu, že pak není energie na procházku nebo na cvičení ve fitku. A přemýšlet po tučné masité smršti? To je přes ustavičné zívání de facto zhola nemožné, protože trávicí trakt pracuje na plné obrátky.

Doporučený článek:  Vždy jezdím do drive-thru, i když čekám desítky minut ve frontě aut. Jako rodič nemám jinou možnost
Zdroj obrázku: Freepik

Chybí vláknina

Proč je pro trávicí systém zpracované maso tolik náročné? Maso a masné výrobky obsahují vysoké procento tuků, k tomu zcela chybí vláknina, což ztěžuje zpracování i průchod střevy. Vláknina funguje jako povzbuzovač trávení, navíc zrychluje posun střevy a v útrobách při její přítomnosti nedochází k přílišné kontaminaci těla nebezpečnými látkami. Bez vlákniny nadto člověk sní o dost více potravy, protože tato látka pomáhá navodit pocity sytosti. Stejně ztěžka se tráví kombinace masa a výrobků z vysoce rafinované pšeničné mouky, což je příklad knedlíků.

Doporučený článek:  Zavařování vytvoří zásoby ovoce a zeleniny na měsíce, díky tomu ušetříme

Dezert završí utrpení

Knedlíky s pečeným masem polité omastkem jsou pro střeva naprostým utrpením a na strávení tohoto sytého pokrmu potřebují velké množství času. Může být ale ještě hůře, když si někdo po tomto vydatném jídle ještě dopřeje dortík. Dávka jednoduchých cukrů může s předchozí sestavou způsobit těžké zažívací potíže. Vnitřnosti pracující na plné obrátky pak ještě mohou zhoršit další jídla a nápoje, jako jsou:

  • houby,
  • luštěniny,
  • sycené sladké limonády,
  • alkoholické nápoje a koktejly.
Zdroj: https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-foods-to-avoid, https://courses.washington.edu/conj/bess/fats/fats.html, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/, https://www.healthline.com/nutrition/simple-sugars
.

Doporučené články