Loupání papriky usnadní mikrovlnka nebo klasická trouba

Paprika je i přes svou vyšší cenu velmi oblíbenou zeleninou. Spousta pokrmů i české kuchyně ji navíc vyžaduje. Ne vždy je ale žádoucí i její slupka. Právě loupání papriky může být náročné, pokud s ním nemáte zkušenosti. Kdy je dobré papriku oloupat a jak na to? Tohle všechno a ještě více se dozvíte v dnešním článku. Čtěte dál.

Kdy papriku loupat a kdy slupku raději zachovat

Přestože je paprika zdraví velmi prospěšná zelenina, její slupka je poměrně špatně stravitelná. Často se tak doporučuje slupku odstranit, pokud ji chceme podávat malým dětem, starším lidem nebo jedincům se špatným trávením. Některé recepty navíc odstranění slupky přímo vyžadují. Mezi takové patří například tradiční balkánský pokrm zvaný ajvar.

Doporučený článek:  Jemné řízečky s dokonale křupavou strouhankou: díky jediné přísadě budou jako nikdy předtím

Pokud ovšem není důvod papriku loupat, rozhodně to nedělejte. Nejenže vám to usnadní práci, ale navíc díky tomu získáte ze zeleniny daleko více živin. Právě slupka je totiž část, která obsahuje velké množství vitamínů, a o ty by byla škoda přijít. Pokud se obáváte toho, že by slupka mohla být špinavá, akorát papriku omyjte pod tekoucí vodou.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si loupání o něco usnadnit

S loupáním vám pomůže mikrovlnná či klasická trouba. U mikrovlnné trouby stačí papriku pouze vložit dovnitř tak, jak je, a přístroj na dvě minuty zapnout. Zelenina tak změkne a slupku bez problému sloupnete, ideálně za pomoci něčeho ostrého.

Doporučený článek:  Šetřit vodou může každý. I malé změny každý den přispějí k úspoře a ušetří tisíce korun

Co se použití klasické trouby týče, je třeba papriky prvně nakrájet na menší kusy. V mezičase si troubu rozehřejte na teplotu mezi 180 a 200 stupni. Papriku dejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olivovým olejem. V troubě by měla zůstat zhruba čtvrt hodiny až dvacet minut. To, že je čas ji vytáhnout, poznáte tak, že se slupka zkrabatí a opálí se. Půjde tak dobře dolů, zatímco dužina zůstane nedotčená. Zároveň tak paprika získá charakteristickou zauzenou chuť.

Zdroj: https://www.waitrose.com/home/recipes/step_by_step/how_to_peel_peppers.html
.

Doporučené články