V mnoha českých domácnostech, když je chuť na něco dobré a rychlého po nedělním obědě nebo se znenadání objeví návštěva, se používá listové těsto. Je možné si koupit již hotové a pouze ho naplnit vhodnou sladkou nebo slanou náplní a upéct a dobrotu máte za chvíli na stole. Z čeho se toto těsto vyrábí a které recepty jsou nejlepší?
Co je listové těsto
Pro listové těsto je typické, že po učení se nabude do jednotlivých plátků. Tímto způsobem vzniká lehký a nadýchaný moučník. Je tomu tak proto, že při jeho výrobě se používá dvou druhů těst, které se spojují pomocí tuku, nejčastěji másla. Z toho je vidět, že toto těsto je hodně kalorické.
I jeho příprava je poměrně náročná a zabere více než jednu hodinu. Dříve si listové těsto hospodyňky samy dělaly, dnes si ho koupí již předpřipravené, a to buď v kostce, nebo vyválené. Usnadní to přípravu moučníku a také času. Je to velká výhoda, protože díky tomu lze mít moučník na stole během chvilky.
Listové těsto na sladko
Tradičně se z listového těsta připravuje jablečný závin. Stačí jen jablka nahrubo nastrouhat, dát na vyválený plát těsta, posypat skořicí, cukrem a přidat rozinky. Vytvoříte závin, který na plechu potřete rozšlehaným vejce. Dáte péct do trouby vyhřáté asi na 190 °C dozlatova. Nakonec můžete hotový závin po upečení posypat moučkovým cukrem.
Z listového těsta lze ovšem dělat i taštičky s pudinkem a jahodami, švestkové taštičky, jablka v županu, broskvové šátečky, jemné žloutkové řezy nebo jablkové řezy.
Listové těsto naslano
Výborné je listové těsto připravené se slanou náplní. Tou může být třeba šunka a sýr a výraznější koření. Můžete z něho upéct slané šneky i sýrové tyčinky, šátečky se špenátem a šunkou nebo taštičky s masovou nádivkou. Chutnat bude i závin z listového těsta se zeleninovou náplní – s paprikou, rajčaty, cibulí či pórkem, které doplníte uzeninou, případně i sýrem.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/puff-pastry-recipes