Lednička pomůže udržet potraviny dlouho čerstvé. Některou zeleninu a ovoce ale zkazí

Rajčátko z chladničky do připravovaného zeleninového salátu? Skladování rajčat patří mezi časté nešvary, ale tento druh zeleniny do chladničky jednoduše nepatří. Rajčata totiž nemohou přirozeně vyzrát, jsou pak mdlá a méně šťavnatá. Jaké další potraviny je lepší skladovat jinde než v chladničce? Proč nepatří brambory do lednice, ale spíše do sklepa? Nejde jen o zeleninu, ale také o pečivo nebo exotické ovoce.

Rajčata milují teplo

Šup s nimi do chladničky, ať déle vydrží. Mantra, kterou drží mnoho hospodyněk, vede k tomu, že uskladňují různé druhy zeleniny v přílišném chladu, který jim nesvědčí. Jedná se především o rajčata, která postupně dozrávají, což není v chladničce možné. Chutnají pak nevalně a nejsou šťavnatá. Rajčata je mnohem vhodnější položit na misku na linku, aby nebyla současně pod přímými slunečními paprsky.

Doporučený článek:  Hnojivo z bramborových slupek je ideální pro maliníky na zahradě

Cibule může plesnivět

Mezi další zeleninu, kterou lidé skladují v chladničce, patří cibule a česnek. Tyto druhy zeleniny v chladničce plesniví, kromě toho ztrácejí svou specifickou chuť a konzistenci. U cibule dochází k přeměně škrobu na cukry, po čase měkne a nechutná svěže. Česneku zase nesvědčí vysoká vlhkost, byť mu neškodí nízké teploty.

Zdroj obrázku: Freepik

Brambory do sklepa nebo na balkon

Hlízy brambor trpí na vlhkost obdobně jako cibule, kdy se škrob přeměňuje na jednoduché cukry, čímž vnitřek měkne. Brambory chutnají nasládle, rychleji se kazí. Vhodnější je uskladnění na balkoně na jaře nebo na podzim, kdy ještě neklesají teploty příliš nízko, v zimě je nejsnazší uklidnit úrodu do sklepa.

Doporučený článek:  Jemné řízečky s dokonale křupavou strouhankou: díky jediné přísadě budou jako nikdy předtím

Chléb zatuchá a plesniví

V nízkých teplotách se nedaří ani pečivu, chléb rozhodně nevydrží déle čerstvý, když se uloží do chladničky. Naopak rychleji zatuchá a vlhne, k tomu rekrystalizuje škrob, chléb pak nechutná vůbec dobře.

Avokádo shnije

V nízkých teplotách nedozrávají rajčata, ale ani exotické ovoce. Zejména oblíbená avokáda se nehodí pro uložení do chladu, kdy jsou po vyjmutí z chladničky sice tvrdá, ale uvnitř nahnilá. Po oloupání se navíc rozpadají na kaši.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/8040649/fruits-vegetables-storage-guide-countertop-refrigerator
.

Doporučené články