Květy i plody černého bezu patří k tomu nejcennějšímu, co příroda v létě nabízí

Bývá opomíjený, na krajích houštin, na mezích nebo na rumištích, přitom se jedná o jednu z nejvíce prospěšných léčivek. Zatímco květy výtečně pročišťují organismus a pomáhají zdolat záněty v těle, plody zase vynikají analgetickými účinky. Sirup z květů a plodů k tomu výtečně chutná a lze si z něj připravit léčivou medicínu i skvělou limonádu. Proč sbírat květy na začátku léta a plody na jeho konci? Objevte tajemství tohoto pokladu lidového léčitelství.

Podél polních cest i na zahradách

Černý bez se vyskytuje v tuzemsku takřka všude, u lesních či polních cest, ale také na zahradách nebo na rumištích. Jedná se o listnatý keř, který patří do čeledi kalinovitých nebo také pižmovkovitých. Vyrůstá až do výšky sedmi metrů, přičemž jej symbolizuje bohaté květenství krémové barvy, které intenzivně a příjemně voní. Plody jsou tmavě fialové, objevují se s koncem léta a oproti květům nejsou jedlé v syrovém stavu, způsobují trávicí potíže, je nutné je před konzumací povařit.

Doporučený článek:  Vaječné skořápky dodají levanduli všechny důležité živiny
Zdroj obrázku: Freepik

Květy pro očištění od toxinů

Krásně vypadají i voní, k tomu obsahují zdraví prospěšné látky včetně vitamínů A, C a řady B, množství silic, tříslovin, glykosidů a organických kyselin, především jablečné, octové a valerové. Kromě toho jsou květy bohaté na draslík a cholin, látku, která přirozeně snižuje vysoký krevní tlak a snižuje riziko hromadění tuku v organismu. Sirup i čaj z květů působí močopudně, čistí tělo od toxinů a nebezpečných látek. Květy se používají při virových onemocněních a nachlazení, při horečce nebo potížích s cévami, při zánětech v těle nebo při bolestech zubů.

Doporučený článek:  Tymián vnese do kuchyně vůni Středomoří. Během zimy je neocenitelným lékem na nachlazení

Plody při špatném cholesterolu i ledvinových kamenech

Malé tmavě fialové bobulky jsou v syrovém stavu mírně jedovaté a jejich konzumace může způsobit průjmy nebo zvracení, po tepelném zpracování jsou již zcela bezpečné. Velmi oblíbené jsou v čaji nebo se z nich připravuje sirup, který ulevuje játrům, snižuje hladinu špatného cholesterolu nebo pomáhá při ledvinových kamenech. Tinktura má též protizánětlivé účinky a je vhodná pro revmatiky.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits
.

Doporučené články