Květák i brokolice můžeme zpracovat na spoustu chutných způsobů

Brokolice a květák jsou si velmi podobné. Z tohoto důvodu je také můžete připravovat velmi podobným způsobem. Tyto druhy zeleniny jsou skvělé hned na několik druhů přípravy a přidat je můžete do salátu nebo pomazánky dokonce i syrové. Poradíme vám, jak připravit dva zdravé a velmi chutné druhy zeleniny, se kterými mnoho lidí neumí pracovat.

Vaření

Základním typem přípravy je rozhodně vaření. Brokolici můžete uvařit jen s olivovým olejem a trochou soli. Růžičky brokolice byste měli vařit 5-6 minut ve vroucí vodě a po uvaření ji vložit do misky s ledem. To samé platí u květáku, který se ale vaří 6-7 minut. Na uvařenou brokolici se hodí dresink z citronu, pálivé omáčky a kešu oříšků. Květák bude chutnat skvěle s česnekem, citronem a bylinkami.

Doporučený článek:  Vyhodit pecku z avokáda je obrovská chyba. Pomůže předejít rakovině i zahnat dlouhou chvíli

Smažení

Před smažením vložte oba typy zeleniny do vroucí, osolené vody na 2 minuty. Potom je můžete obalit v trojobalu a smažit jako malé řízky. Brokolici můžete smažit (bez trojobalu) s kousky slaniny na olivovém oleji. Tak bude chutnat skvěle. Květák můžete usmažit a během smažení k němu přidat chilli, česnek, zázvor a citron. Bude mít velmi exotickou chuť!

Zdroj obrázku: Freepik

Pečení

Upéct si zeleninu je rozhodně nejjednodušší. Plech vyložíte pečicím papírem, vyskládáte růžičky brokolice nebo květáku a vložíte do trouby na 25 minut na 220 stupňů. Brokolici můžete ochutit česnekem, citronovou šťávou, zázvorem nebo koriandrem. Květák bude skvěle chutnat s kari nebo kurkumou. Připravit ho můžete také s cibulí, filety ryb, rajčaty, smetanou a nasekaným koprem.

Doporučený článek:  Někteří se vaření ryb zásadně vyhýbají. S nepříjemným zápachem v kuchyni lze ale snadno bojovat

Zavařování

Budete se divit, ale květák si můžete také zavařit. Nakrájejte ho na tenké plátky. Smíchejte 1 díl octu, 2 díly cukr moučky a 3 díly vody. Vše uvařte s koprem a celým černým pepřem. Horkou směs nalijte přes květák do připravených sklenic, uzavřete a nechte vychladnout. Naložený květák můžete později nakrájet a smíchat, s pórkem, špenátem nebo salátem rukola.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-cook-broccoli-5-ways-167323, https://www.britannica.com/plant/cauliflower
.

Doporučené články