Podzim plný barev si můžeme vychutnat i na talíři. Tyhle druhy zeleniny jsou vitamínová bomba

Začátek podzimu je nejlepší čas, abyste upravili svůj jídelníček podle sezónní zeleniny. Na podzim potřebujeme mnoho vitamínů a minerálů, abychom měli silnější imunitní systém. Jedině tak se připravíme na chladnější počasí, které se na nás chystá. Dnes si představíme čtyři druhy zeleniny, které byste měli jíst hlavně na podzim.

Lilek

Tato tmavě fialová zelenina ve tvaru cukety obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Nachází se v ní vitamín C, vláknina, vitamín K, niacin, draslík, měď a hořčík. Jeho sezóna trvá od června do konce října. Konzumovat byste ho měli hlavně na podzim, aby posílil vaši imunitu. Tato zelenina je bohatá na antokyany, které mají silné antioxidační vlastnosti. A právě ty budou na podzim nejdůležitější.

Doporučený článek:  Lák z okurek udrží tělo v rovnováze. Zajímavě jde zakomponovat do salátu nebo marinády

Brokolice

Brokolici samozřejmě najdete v obchodech po celý rok, ale na podzim je nejlepší čas pro její konzumaci. Vychutnat si ji můžete na mnoho způsobů a dostanete díky ní do svého těla kyselinu listovou, železo, draslík, betakaroten, vitamín C, K a vlákninu. Pravidelná konzumace této zeleniny snižuje riziko rakoviny, vysoký cholesterol, a dokonce i inzulínovou rezistenci u diabetiků.

Zdroj obrázku: Freepik

Červená řepa

Červená řepa je velmi oblíbenou zeleninou, kterou najdete v každém obchodě. Jíst ji můžete syrovou, nakládanou i pečenou. Připravte si polévku, džus nebo salát a budete plní cenných živin. Řepa obsahuje hodně kyseliny listové, která se doporučuje těhotným ženám. Stejně tak snižuje cholesterol, vysoký krevní tlak a posiluje imunitní systém pro boj proti infekcím.

Doporučený článek:  Silná trojka proti každému nachlazení: nachystejte si sirup ze zázvoru, medu a citronu

Dýně

Od září do listopadu máte jedinečnou příležitost ochutnat nejrůznější druhy dýně. Jindy během roku ji totiž seženete jen nakládanou. Obsahuje vitamín C, B1, B2, niacin, fosfor, vápník, draslík, zinek a hořčík. Je příjemně sytá, takže díky ní shodíte pár kilo a navíc pomůže snížit špatný cholesterol a zpomalí příznaky aterosklerózy.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin, https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot, https://www.medicalnewstoday.com/articles/266765, https://www.webmd.com/food-recipes/eggplant-health-benefits, https://health.usnews.com/wellness/food/slideshows/healthy-fall-vegetables-you-should-eat
.

Doporučené články