Jahody si můžeme vychutnat nejen v létě. Jejich čerstvost prodlouží jednoduchý trik

Jahody patří k nejoblíbenějším druhům ovoce a také nejchutnějším. Jsou dostupné celoročně, ale to se odvíjí na kvalitě a ceně. Nástup jahod nastává na přelomu května a června v prvních teplých slunečních dnech a provázejí je minimálně do půlky července. Určitě se vám stalo, že jste si nasbírali nebo nakoupili více jahod, než stihnete zkonzumovat, a někdy se stane, že je bohužel vyhodíte, protože chytly plíseň. Víte o tom, že můžete prodloužit jejich čerstvost?

Jahody můžete konzumovat samotné nebo je využít v různých receptech. Ať už pro pečení dortů, nebo v různých smoothie. Plno receptů najdete na internetu nebo v kuchařkách. Teď se pojďme ale podívat na to, jak jsou pro nás jahody přínosné a jak prodloužíme jejich čerstvost.

Jahody pěstované u nás a v celém mírném páse

Na světě existuje něco okolo 200 různých odrůd jahod. Liší se:

  • velikostí,
  • barvou,
  • vzhledem,
  • chutí.

Proč patří jahody u nás nebo v Polsku k těm chutnějším? Může za to mírný pás, ve kterém se my, Polsko nebo další země v Evropě nacházíme. Mimo delikátní chuť mohou jahody nabídnout rozmanitost vitamínů a minerálů. Ve 100 g zralých jahod najdeme 70 mg vitamínu C.

Zdroj obrázku: Freepik

Jahody dále obsahují vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, PP) a vitamín A. Jahody jsou dále zdrojem železa, které slouží jako prevence chudokrevnosti. Pro posílení kostí poslouží vápník s fosforem, draslík sníží krevní tlak, hořčík uklidňuje nervy a mangan zlepšuje paměť.

Jak prodloužit jejich čerstvost?

Před konzumací jahody omyjte ve studené vodě. Teplá voda kazí jejich chuť. Dávejte pozor také na sílu proudu, který může poškodit plody. Rychlé omytí je daleko lepší než dlouhé namáčení. Po vytáhnutí z lednice počkejte, než se jahody aklimatizují na pokojovou teplotu, výsledek bude stát za to, protože budou chutnější (pro představu počkejte 30 minut).

Co se týče triku, jak prodloužit jejich čerstvost, není to nic složitého. Jakmile dojdete domů s jahodami, tak je ponořte do vody s octem (nebojte se vlivu chuti octa na jahody). Poměr vody vůči octu je 5 : 1, po několika minutách jahody sceďte a osušte. Takto omyté jahody můžete vložit do lednice.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-fresh-strawberries
.

Doporučené články