Na pultech obchodů a supermarketů je většina druhů ovoce a zeleniny dostupná po celý rok. To ale neznamená žádnou výhru, protože dostupnost nezaručuje čerstvost a množství vitamínů a minerálů, naopak, leckdy mohou chemikálie ještě uškodit. Jak ušetřit peníze při výběru ovoce a zeleniny a vybrat kusy, které budou prospěšné i pro zdraví? Nakupovat tyto potraviny není složité, je však třeba zapojit zrak, hmat i čich!
Sezónní a bez chemie
Jaké druhy ovoce a zeleniny jsou nejzdravější? Samozřejmě plody, které pocházejí z nejbližšího okolí a pěstují se bez používání chemických prostředků a pesticidů. Výhrou je, když nepřichází na pulty obchodů ze skleníků, ale z polí a záhonů, na které dopadají sluneční paprsky. Nejčastěji rostou tyto druhy na vlastní zahrádce, kde existuje jistota, že jde o zcela bezpečné druhy bez kontaminace chemikáliemi. V obchodě je pak dobré se řídit sezónností, protože takové potraviny obsahují méně agresivních a nebezpečných látek, nepotřebují totiž k svému růstu tolik hnojiv.
Skleníkové druhy rostou bez půdy
Méně chuti i vitamínů. To je problém druhů pěstovaných ve sklenících bez přísunu světla, a dokonce bez půdy. Z toho důvodu je vhodné sáhnout po sezónním ovoci a zelenině oproti druhům, které jsou k mání v regálech obchodů celoročně. Lokální a sezónní potraviny bývají také levnější. Dále se vyplatí vybírat kousky, které jsou na váhu těžší, je to dáno tím, že jsou čerstvější a šťavnatější. Dobré je detailně prozkoumat barvu určitých plodů, sytě žlutá barva vypovídá o sladké chuti ananasu či banánů, u melounu musí být slupka zase temně zelená a nesmí chybět žlutá skvrna. Samozřejmě musí být meloun pevný na dotek a dutý při poklepání.
Nebojte se přivonět
Stydět se za to, že k jednotlivým kouskům přičichnete? Není jakýkoli důvod, v současnosti dosahují ceny ovoce a zeleniny horentních částek, proto je třeba vědět, zda jsou vybrané plody kvalitní. Krásná vůně se musí linout z ananasu, manga nebo jiných tropických kusů, naopak silně zapáchající cibuli se nevyplácí kupovat, rychle se totiž zkazí. U brambor je třeba vybírat hlízy, které nejsou nazelenalé nebo naklíčené, u zelených salátů se doporučuje prozkoumat nať, která musí být co nejsvětlejší.
Zdroj: https://www.naturefresh.ca/how-to-pick-freshest-vegetables/