Tlačenka je opravdu lahodná, ale bohužel ne každý má možnost vlastnit prase na přípravu této lahodné speciality. Dá se koupit v obchodech, i když zřídka, a často chutná, jako by ji už někdo jednou pozřel. Máme recept na alternativní verzi, která je o něco lehčí, méně kořeněná a hlavně obsahuje úplně jiné ingredience. Tato tlačenka se vyrábí ze slaniny, brambor, vajec a různých dalších lahůdek. Všechny ingredience se poté naplní do vámi preferované formy a máte téměř hotovo.
Budete potřebovat:
- 8 velkých vajec,
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky,
- 8 plátků slaniny,
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno,
- 3 nasekané stroužky česneku,
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky,
- 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu,
- 1 lžička soli,
- 1/2 lžičky černého pepře,
- 1/2 lžičky papriky,
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku,
- 1/4 lžičky kajenského pepře (volitelně),
- olej.
Postup
- Uvařte vejce a brambory a dejte je stranou vychladnout.
- Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni trochu oleje.
- Přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, restujte, dokud nezesklovatí a nerozvoní se.
- Na pánev přidejte rozdrobenou slaninu, zamíchejte ji do směsi cibule a česneku.
- Do pánve přidejte vařené brambory, petržel, tymián, sůl, černý pepř, papriku, muškátový oříšek a kajenský pepř (pokud chcete).
- Směs opékejte několik minut, dokud se všechny chutě nespojí, poté stáhněte z plotny.
- Vámi vybranou formu vymažte olejem.
- Umístěte vrstvu směsi brambor a slaniny na dno pánve.
- Oloupaná vařená vejce položte podélně na vrstvu brambor.
- Postup opakujte, přidejte další vrstvy směsi brambor a slaniny a poté vrstvu vajec, dokud se forma zcela nenaplní.
- Jemně zatlačte, aby se ingredience zhutnily.
- Formu zakryjte plastovou fólií nebo hliníkovou fólií a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny nebo přes noc, aby směs řádně ztuhla.
Zdroj: https://www.citchn.com/recipe/vegetable-brawn-40033/