Bez dýně by podzim nebyl úplný. Na polévku zapomeňte, tinktura prospěje mnohem víc

Dýňová sezóna trvá od září do listopadu. V tomto období si můžete vychutnat tuto lahodnou zeleninu na mnoho způsobů. Dýňová polévka vás zaručeně zahřeje i v nejchladnějších dnech. Dýně je zdrojem bílkovin, betakarotenu, hořčíku, selenu, zinku a draslíku. Ve formě tinktury má mnoho výhod, které si můžete užívat po mnoho dalších měsíců. Jak si ji vyrobit doma?

Proč je dýně tak zdravá?

Dýně jsou jednoleté rostliny z čeledi tykvovitých. Existuje mnoho nejrůznějších odrůd, ze kterých můžete vybírat. V každém případě vám poskytne mnoho zdravotních benefitů. Obsahuje totiž bílkoviny, vlákninu, vitamín C, B6, kyselinu listovou, hořčík, draslík, selen a zinek. Díky tomu velmi pozitivně ovlivňuje celé tělo. Jak?

Doporučený článek:  Elixír krásy a zdraví je ukrytý v zelenině. Připravte si 3 jedinečné koktejly
Zdroj obrázku: Freepik

Dýně posílí zdraví na všech frontách

Dýně je ideální pro jedince s kardiovaskulárními problémy, protože chrání srdce. Upravuje krevní tlak a obsahuje vlákninu, která má velmi dobrý vliv na trávicí systém. Její pravidelná konzumace vám pomůže se zácpou a plynatostí. Dýně se doporučuje také lidem, kteří léčí plísňové a bakteriální infekce. V dužině se navíc nachází mnoho nutričních složek, které vaše tělo potřebuje.

Recept na domácí tinkturu z dýně

Vitamíny a minerály, které dýně obsahuje, posílí celý organismus. To potřebujete hlavně v zimě. Proto si můžete vyrobit tinkturu, která posílí imunitu a zlepší stav vaší pokožky. Na výrobu potřebujete 1 kilogram zralé dýně, 1 litr vodky, 1/2 kilogramu cukru, 1 sklenici vody a koření, jako je zázvor a skořice podle chuti.

Doporučený článek:  Dokonale křupavé okurčičky jsou pýchou každé kuchařky. S osvědčeným receptem se podaří i vám

Dýni oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Vložte je do skleněné misky. Zalijte vodkou a přidejte koření. Nádobu uzavřete a odstavte na dva týdny. Potom tekutinu přeceďte přes gázu a připravte si cukrový sirup z vody a cukru. Přidejte ho k dýni, promíchejte a nalijte do lahví. Pevně uzavřete a nechte odstát dalších 5 měsíců. Potom můžete tinkturu používat při virových onemocněních.

Zdroj: https://cooking.stackexchange.com/questions/34979/how-to-make-pumpkin-extract, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216954/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610, https://cvgcares.com/why-you-should-add-more-pumpkin-into-your-diet/, https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin, https://mamalikestocook.com/pumpkin-spice-extract/
.

Doporučené články